După mai bine de o săptămână caniculară, azi temperaturile sunt chiar și cu  15 de grade mai mici față de ieri. Răcirea vremii vine după o noapte cu furtuni și vijelii violente, care au făcut ravagii în mai multe orașe. Meteorologii transmit că de mâine însă revine canicula. 0 seconds of 7 minutes, 28 secondsVolume 90%  

Peste noapte, codul roșu de caniculă a fost înlocuit de unul galben de furtuni, iar diferențele de temperatură depășesc, în unele zone, 15 grade Celsius.

Ieri în zori, la Zimnicea erau 30 de grade Celsius. Joi dimineață au fost doar 19 grade Celsius. La Iași, sunt joi dimineață doar 17 grade, după ce marți temperatura din termometre se apropia de 40 de grade.

De asemenea, termometrele au arătat ieri 35 de grade Celsius în Timișoara, însă temperatura resimțită de corp a fost cu cinci grade în plus. Joi dimineață erau cu 13 grade mai puțin. Termometrele arată o temperatură de 22-23 de grade la soar.e

„A fost peste măsură de cald. Umed, mai mult umed, asta deranjează foarte mult. Și acum e mai răcoare, dar e umed aerul”, spune o femeie. „Pe mine mă afectează destul de mult, pentru că am probleme cu inima”, afirmă o altă femeie.

Medicii spun că diferențele atât de mari de temperatură de la o zi la alta ne afectează sistemul imunitar.  Mihai Grecu, medic-șef la UPU SMURD Timișoara: „Fără îndoială, pacienții cu afecțiuni cardiovasculare, pacienții cu afecțiuni neurologice, pacienții cu afecțiuni pulmonare sunt cei mai afectați de aceste modificări”.

Joi dimineață, la cea mai înaltă cota de Transalpina, 2.145 de metri, temperaturile nu depășesc 16 grade. Schimbarea bruscă de temperatură s-a simțit și pe litoral. Apa mării s-a răcit, iar vântul bate cu putere. Salvamarii au ridicat deja steagul roșu în toate stațiunile din sudul litoralului.

Cum va fi vremea în următoarele patru zile

Azi, temperaturile nu vor mai trece de 28 de grade. Ploi vor fi în sud-est, la munte, local în est și cu totul izolat în rest. Vântul va avea intensificări în toată țara, pe creste vor fi rafale de peste 90 km/h, iar pe alocuri se vor strânge cantități mari de apă.

De mâine, vremea se mai încălzește. Ploi vor fi mai ales după lăsarea nopții în nord-vestul teritoriului.

În weekend însă, acestea se vor extinde în toată jumătatea nordică. Va fi cald în toată țara, iar în zonele de câmpie va fi caniculă: temperaturile vor ajunge din nou la 37 de grade și disconfortul termic se va accentua.

Cum va fi vremea în august

Directorul ANM, Elena Mateescu, a declarat la Digi24 că azi maximele termice vor fi cuprinse între 18 și 28 de grade Celsius, iar minimele între 8 și 18 grade.

De mâine vremea va intra într-un proces ușor de încălzire, vor fi 31 de grade Celsius în Lunca Dunării. Duminică vor fi temperaturi la pragul de caniculă, cu maxime de peste 36 de grade.

Aceleași valori termice se vor înregistra și la începutul lui august. De altfel, luna august e prin tradiție cunoscută pentru frecvența mare de zile caniculare, cu maxime de 35 de grade, a spus Mateescu. (sursa)

Articolul precedentCoaliţia ar fi decis desființarea a 200.000 de posturi libere, dar bugetate de stat și impozitare cu 1% a clădirilor de peste 500.000 de euro – surse
Articolul următorAchimaş-Cadariu, în conferință de presă alături de Rafila: Modelul Planului de combatere a cancerului este unul european