Cei mai bine plătiți 20% dintre români câștigă de mai bine de 7 ori decât cei mai slab plătiți 20%, iar mai mult de jumătate sunt în căutarea unui alt loc de muncă, având salarii de până în 2.500 de lei. O treime nu lucrează în domeniul în care au cei mai mulți ani de pregătire. Cei mai mulți angajați cu studii superioare nu încasează 1.000 euro. Tinerii vor să fie angajați la multinaționale. Fără bonusuri, mulți NU ar mai fi motivați să lucreze, mai ales că orele suplimentare nu sunt apreciate în bani.

Sunt date, analizate de Profit.ro, care rezultă din primul sondaj național HR colectat online, realizat de MAD Intelligence cu o echipă de experți, studenți și profesori ai Universității din București, acesta fiind primul demers academic și independent pe teme de resurse umane. În sondaj au fost colectate peste 1.000 de opinii ale angajaților din România, statistici europene și mondiale relevante în domeniul HR, ca și analize secundare de date. Studiul a fost conceput astfel încât să țintească principalele regiuni de interes la nivel național din punct de vedere strategic și istorico-geografic: București + Xlfov, Muntenia + Dobrogea, Transilvania + Banat, și Moldova și să selecteze doar respondenții activi în câmpul muncii, având o marjă de eroare de +/- 4%.

Una dintre concluzii este că, dintre cei peste 5 milioane de salariați din România, cea mai mare pondere o regăsim în industrii, acestea fiind urmate la mare distanță de comerț, sănătate, construcții și învățământ. Salariul minim, deși a avut parte de creșteri masive în ultimii ani, se situează în continuare la coada clasamentului atunci când este comparat cu cel din alte state membre ale UE. Mai mult decât atât, România are o pondere mai mult decât însemnată de contracte încheiate pe salariul minim, iar inegalitățile în ceea ce privește remunerația sunt de asemenea o problemă, cei mai bine plătiți 20% dintre români câștigând de mai bine de 7 ori decât cei mai slab plătiți 20%.

Citește mai mult pe profit.ro.

Articolul precedentOrganizaţia Europeană a Consumatorilor a depus o plângere la Comisia Europeană împotriva noilor reguli de utilizare ale WhatsApp
Articolul următorLa Sala Sporturilor, are loc azi târgul locurilor de muncă organizat de AJOFM Bihor