Titi Aur, multiplu campion de automobilism, în prezent instructor de conducere preventivă, oferă recomandări participanților la trafic.

Luni seară, în județul Brașov, a avut loc un accident ceva mai ciudat. Un buștean care a căzut dintr-un autotren plin cu lemne a străpuns parbrizul unei mașini aflate în spate.

Din fericire, nimeni nu  fost rănit, dar toți cei aflați în mașină au văzut moartea cu ochii.

Titi Aur, instructor de conducere preventivă, spune că astfel de evenimente ar putea fi evitate dacă șoferii sunt pregătiți mereu să conducă preventiv.

„Conform regulii celor 2 secunde, distanța trebuie să fie minim jumătatea în metri a vitezei pe care o avem. La 100 de kilometri la oră, să nu fii mai aproape de 50 de metri de cealaltă mașină. Ar trebui reglementată. Orice reglementare și orice formă de coerciție trebuie făcută pe fondul unei educații, ca cel de la volan să înțeleagă de ce trebuie să facă anumite lucruri și abia pe urmă să fie amendat, sancționat, suspendat permisul, băgat la închisoare, dacă n-a respectat. Primul pas e educația rutieră”, spune Titi Aur.

Instructorul de conducere preventivă susține că până când România nu va avea un program național pe acest subiect, în fiecare zi vor muri oameni pe șosele.

„Ar trebui să reacționeze autoritățile. Suntem țara cu șoferii cei mai nepregătiți, cea mai puțină pregătire se face în România. Adică, faci școala de șoferi și nimeni nu te mai învață nimic și nu te mai trage de mână niciodată să-ți spună anumite lucruri. Iei acel atestat profesional obligatoriu, odată la 5 ani pentru șoferii profesioniști, doar că acolo nu faci nimic din conducerea defensivă-preventivă. În toată lumea civilizată, cei care transportă mărfuri agabaritice, mărfuri mari, periculoase, transport de persoane, fac programe de pregătire. Într-un program de pregătire corect trebuie să intre și acest exercițiu prin care șoferul e obișnuit să măsoare vizual și să fie foarte conștient de gabaritul mașinii pe care o conduce. Șoferii de la noi, prin faptul că au permis de conducere înseamnă că pot să conducă, n-au niciun fel de problemă și se întâmplă astfel de lucruri care arată ca-n filmele de groază: un buștean care trece printr-o mașină înseamnă că doar norocul a făcut să nu fie o mare tragedie. Vă dați seama ce înseamnă să fi fost loviți cei din mașină”, mai spune Titi Aur, scrie euronews.ro.

Articolul precedentÎncep probele scrise ale Bacalaureatului de toamnă / Peste 33.900 de candidaţi s-au înscris, 11.300 fiind din promoţiile anterioare
Articolul următorÎn trei țări europene nu se fumează nici în mașină!