OMV Petrom, cea mai importantă companie care comercializează carburanți în România, a scumpit în noaptea de luni spre marți, motorina cu 5 bani atât la stațiile Petrom, cât și la cele OMV, în urma scumpirii accelerate a petrolului Brent, de referință pe piața europeană, din ultima săptămână.

Marți dimineață, Brent-ul se apreciase cu 3 dolari sau 2,6%, ajungând la 118,6 dolari pe baril, după ce luni încheiase ziua în creștere cu 7,69 dolari sau cu 7,12% față de nivelul de închidere al sesiunii precedente ca urmare a posibiltății interzicerii de către UE a importului de țiței din Rusia.

Dacă luni OMV Petrom vindea motorina standard la stațiile sale din București la un preț cuprins între 7,85 și 7,93 lei/l, marți dimineața aceasta costa 7,9-7,98 lei/l.

Prețul benzinei a rămas constant, același de câteva zile, de 7,6-7,74 lei/l.

Prețul motorinei la cele mai ieftine stații Petrom din București era marți de 7,9 lei/l, după ce în urma ieftinirilor efectuate săptămâna trecută coborâse de la 7,99 lei/l, cât ajunsese în urma panicii instaurate la stații în urmă cu 10 zile, la 7,8 lei/l.

OMV Petrom a scumpit, tot cu 5 bani motorina și la stațiile OMV. Dacă luni, un litru OMV DIESEL putea fi achiziționat cu un preț de 8,11-8,26 lei, marți el crescuse la 8,16-8,31 lei. Benzina MaxxMotion stagnează de câteva zile la un preț de 7,8-7.99 lei/l.

Aceasta este cea de-a doua scumpire a motorinei cu câte 5 bani/l efectuată de liderul pieței, după cea din weekend.

Și MOL a scumpit marți motorina, însă numai la cele mai scumpe stații din capitală. Astfel, dacă luni dimineață un litru de motorină EVO D costa 8,03-8,11 lei, marți prețul perceput la cele mai scumpe stații ale grupului maghiar ajunsese la 8,22 lei pe litrul de motorină.

Ca și în cazul OMV Petrom, prețul benzinei vândute de MOL a rămas la același nivel, de 7,74-8 lei/l.

Lukoil, în schimb păstrează neschimbate prețurile de la finalul săptămânii trecute, de 7,71-7,76 lei/l la benzină și de 7,91-7,94 lei/l la mototină.

Companiile comerciante de carburanți modifică prețurile acestora în funcției de cotațiile internaționale Platts ale benzinei și motorinei, care la rândul lor sunt influențate de evoluția cotațiilor petrolului.

Petrolul Brent s-a apreciat în ultimele zile cu peste 22% față de nivelul minim atins săptămâna trecută, de 97 dolari/baril.

Pentru a evita transmiterea volatilități ridicate de pe piața petrolului în prețul la pompă, companiile preferă să îl actualizeze pe cel din urmă cu o întârziere de câteva zile.

De la începutul anului, Brent-ul s-a apreciat cu aproximativ 58%, în timp ce prețurile carburanților comercializați în România, cu circa 25-30%

Citește mai mult pe profit.ro

Articolul precedentRăzboiul din Ucraina scumpeşte locuinţele. Interesul românilor pentru a-şi cumpăra o casă a scăzut cu 70 %
Articolul următorCîțu se dezice de Ciucă! Premierul își face propria evaluare, noi la partid ne facem propria evaluare