Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este așteptat în vizită în România pe 10 octombrie, au declarat pentru G4Media surse oficiale. Vizita nu va putea fi confirmată oficial până în ultimul moment, dat fiind că războiul poate schimba oricând planurile șefului statului ucrainean.

Aceasta ar fi prima vizită a președintelui ucrainean în România de la începerea invaziei ruse în Ucraina.

Zelenski ar veni la București pe fondul sprijinului constant al României pentru Kiev în criza cerealelor. Dacă Polonia, Ungaria și Slovacia au adoptat poziții dure față de importul de cereale din Ucraina, Bucureștiul a negociat constant cu Kievul și a găsit o soluție de compromis.


Citește și: Ucraina și-a revizuit legea minorităților naționale. E un început…


În plus, România este implicată puternic în exportul de produse din Ucraina pe toate rutele posibile: rutier, maritim și fluvial. De asemenea, România e una dintre rutele prin care ajunge în Ucraina sprijinul militar occidental.

În ceea ce privește sprijinul militar, autoritățile române nu au recunoscut oficial nici o livrare de armament sau muniție pentru Ucraina. Cu toate acestea, ministrul ceh de Externe, Jan Lipavský, a arătat într-un articol publicat pe G4Media în 26 septembrie că ”în Cehia apreciem profund rolul important pe care îl joacă România în susținerea Ucrainei invadate, fie că este vorba de furnizarea de material militar și ajutor umanitar, sau de primirea de refugiați ucraineni”.

Președinții Zelenski și Iohannis s-au întâlnit și pe 20 septembrie la New York, cu ocazia unei reuniuni ONU.

Cei doi șefi de stat au avut o întâlnire și la 1 iunie, când au semnat o Declarație comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei. În acea declarație, președintele Iohannis menționa că ”România va susține Ucraina atât timp cât va fi necesar. Va continua să ofere susținere multidimensională pentru Ucraina și să solicite consolidarea susținerii și asistenței internaționale pentru Ucraina. România va susține Ucraina în reconstrucția și redresarea post-conflict în vederea asigurării unui stat stabil, sigur și rezilient”.

România sprijină oficial Ucraina atât în încercarea de a adera la Uniunea Europeană, cât și la NATO.

Blackjack

Guvernul de la Kiev a acceptat toate cererile Bucureștiului în ceea ce privește reglementarea exportului de cereale și oleaginoase ucrainene pe teritoriul României. Ucraina a fost de acord că Romania poate importa cereale doar pe bază de licență. Asta înseamnă că, până nu există un astfel de mecanism de licențiere, România nu va importa cereale ucrainene.

De asemenea, produsele cerealiere importate din Ucraina, după licențierea exporturilor, vor trebui să fie folosite exclusiv pentru hrana animalelor sau ca materie primă pentru producerea de produse finite, au precizat sursele citate.

În plus, importurile de produse cerealiere din Ucraina vor fi supuse controalelor ANSVSA la intrarea și la ieșirea din țară. (sursa)

Articolul precedentVeste bună pentru șoferi. Guvernul a plafonat tarifele RCA
Articolul următorPentru marii iubitori de PILON DOI! Într-o țară UE, milioane de oameni riscă să rămână fără bani la bătrâneţe. Cel mai mare fond de pensii a pierdut deja câteva miliarde de dolari într-o serie de PARIURI eşuate