Administraţia Biden a anunţat joi că va adăuga noi secţiuni zidului de la frontiera cu Mexicul pentru a împiedica trecerile record de migranţi, continuând astfel un proiect al fostului preşedinte Donald Trump, relatează Reuters. 

Aproximativ 32 km de zid vor fi construiţi în comitatul Starr, o zonă de graniţă slab populată din Valea Rio Grande.

Trump este favoritul pentru nominalizarea Partidului Republican pentru a fi contracandidatul lui Biden, un democrat, în cursa prezidenţială din 2024. Trump a făcut din construirea zidului de la frontieră o temă centrală a primei sale campanii prezidenţiale, comentează Reuters.

Una dintre primele acţiuni ale lui Biden după preluarea mandatului, în ianuarie 2021, a fost să emită o proclamaţie prin care promitea că „nu mai vor fi deturnaţi dolari americani pentru a construi un zid la frontieră”, precum şi o revizuire a tuturor resurselor care fuseseră deja angajate.

Administraţia a spus că acţiunea de joi nu s-a abătut de la proclamaţia lui Biden, deoarece banii care au fost alocaţi în timpul mandatului lui Trump în 2019 trebuiau cheltuiţi acum.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, a transmis într-o declaraţie că „nu există o nouă politică a Administraţiei cu privire la zidurile de frontieră. Din prima zi, această administraţie a precizat că un zid de frontieră nu este o soluîie”.

Mayorkas a spus că proiectul de construire a zidului a fost însuşit în timpul administraţiei anterioare şi că legea cere guvernului să folosească fondurile. „Am cerut în repetate rânduri Congresului să anuleze aceşti bani, dar nu a făcut acest lucru şi suntem obligaţi să respectăm legea”, a spus el.

Reacţia lui Donald Trump

Cu toate acestea, Trump s-a grăbit să revendice victoria şi să ceară să i se prezinte scuze.

„Aşa cum am afirmat adesea, de-a lungul a mii de ani, există doar două lucruri care au funcţionat constant, roţile şi pereţii!”, a scris Trump pe reţelele de socializare. „Oare Joe Biden îşi va cere scuze mie şi Americii pentru că a durat atât de mult să se mişte…”, a continuat el.

Preşedintele Mexicului Andres Manuel Lopez Obrador a numit decizia „un pas înapoi”.

Preşedintele Joe Biden este atacat de ambele părţi ale spectrului politic după ce administraţia sa a anunţat construirea zidului

Peste 2,2 milioane de migranţi au fost reţinuţi numai în acest an fiscal.

Numărul tot mai mare de migranţi din oraşele americane, cum ar fi New York, a devenit o provocare pentru  Biden, care s-a confruntat cu critici intense cu privire la modul de gestionare a problemelor de la frontieră, relatează BBC.

Potrivit oficialilor americani şi preşedintelui Biden, finanţarea pentru noua barieră de frontieră – anunţată pentru prima dată la sfârşitul lunii iunie – a fost alocată în cursul anului fiscal 2019, în timp ce Donald Trump era preşedinte.

În 2020, Biden a promis că nu va mai construi niciun de zid dacă va fi ales preşedinte, însă conform unei legi din 1974, fondurile alocate trebuie puse la dispoziţie pentru scopul pentru care au fost aprobate, cu excepţia cazului în care o decizie de anulare este aprobată atât de Senat, cât şi de Camera Reprezentanţilor.

„Am cerut în mod repetat Congresului să anuleze aceşti bani, dar nu a făcut acest lucru şi suntem obligaţi să respectăm legea”, a declarat secretarul pentru Securitatea Internă, Alejandro Mayorkas, într-un comunicat.

Mayorkas a spus că există „în prezent o nevoie acută şi imediată de a construi bariere fizice şi drumuri în vecinătatea graniţei Statelor Unite pentru a preveni intrările ilegale în Statele Unite în zoneleîn care este derulat proiectul”.

Henry Cuellar, un democrat din Camera Reprezentanţilor al cărui district cuprinde comitatul Starr, a declarat pentru BBC că nu crede că alegătorii săi „vor fi foarte mulţumiţi” de anunţ.

„Încă sunr împotriva unei soluţii din secolul al XIV-lea – numită „zidul” – pentru o problemă din secolul al XXI-lea”, a spus el.

„Vreau să văd mai mult personal, mai multă tehnologie”, a adăugat el.

Congresmanul democrat Alexandria Ocasio-Cortez a numit-o o „politică crudă” şi l-a îndemnat pe preşedintele Biden să renunţe la decizie.

„SUA trebuie să ia mai în serios examinarea cauzei migraţiei”, a spus ea într-un comunicat.

Unii republicani l-au criticat, de asemenea, pe Biden pentru ceea ce văd că este o întoarcere bruscă la politicile împotriva cărora a militat.

„Nu credea că pereţii funcţionează, ceea ce este o nebunie totală”, a declarat pentru BBC reprezentantul republican din Carolina de Nord, Ralph Norman.

“Ce s-a schimbat? Vă voi spune ce s-a schimbat – poporul american s-a săturat să-şi vadă oraşele invadate, spitalele sau şcolile, şi că poliţia trebuie să se ocupe de migranţii ilegali”, a adăugat el.

Administraţia se confruntă şi cu critici din partea unor grupuri de advocacy precum Uniunea Americană pentru Libertăţi Civile sau ACLU, care au calificat decizia drept  „un eşec profund”.

„În campania electorală, preşedintele Biden a spus cel mai bine când a spus că zidul de frontieră nu este o soluţie politică serioasă – şi nu am putea fi mai de acord”, a declarat directorul pentru strategiile de frontieră ACLU, Jonathan Blazer, într-un comunicat.

„În loc să respecte această promisiune, administraţia Biden copiază politicile eşuate din trecut, care s-au dovedit a fi costisitoare şi ineficiente”, afirmă el.

Poliţia de frontieră a SUA a reţinut 181.059 de persoane de-a lungul graniţei de sud în august, comparativ cu 132.648 în iulie, potrivit ultimelor date.

În total, peste 2,2 milioane de persoane au fost reţinute de la începutul actualului an fiscal, care a început în octombrie 2022.

Joi, administraţia a mai anunţat că va relua deportările migranţilor ilegali venezueleni, dintre care aproximativ 50.000 au ajuns la graniţa dintre SUA şi Mexic doar în septembrie. (news.ro)

Articolul precedentMega-summitul european de la Granada: o reuniune cu zeci de lideri, dar aproape niciun rezultat
Articolul următorANAF verifică dacă influencerii plătesc impozite. Cât câștigă Adelina Pestrițu, Mircea Bravo sau Silviu Faiăr