La muncă, nu la întins mâna! Sub acest generic, o serie de lideri liberali au lansat în ultimele zile o serie de atacuri la adresa persoanelor care beneficiază de venitul minim garantat. La Ploiești, primarul se confruntă cu un așa-zis protest al celor care nu vor să muncească, iar la nivel național, liderii PNL numără 30.000 de ”leneși” care ar fi fost tăiați de la plată. Ambele informații sunt fake news-uri, scrie Libertatea.

În ultimele două zile a circulat o știre despre cum Andrei Volosevici, noul primar PNL al Ploieștiului, i-a pus la treabă pe „asistații social” care ar fi refuzat să muncească în „noul program de curățenie generală început în oraș”, iar aceștia s-au revoltat și au protestat în fața primăriei. Știrea, care a apărut inițial în presa locală, a fost preluată ulterior de mare parte din presa națională.

Tot miercuri, PNL-istul Rareș Bogdan a atacat și el tema ”asistaților social” care ar refuza să muncească. L-a lăudat pe deputatul Florin Roman pentru un proiect de lege privind ajutorul social de acum doi ani, la care Florin Roman a depus un amendament, și a îndemnat electoratul să îl voteze. Rareș Bogdan a argumentat că legea respectivă ar fi scăpat sistemul de 30.000 de asistați social leneși. Informația e falsă.

Libertatea a stat de vorbă cu primarul Andrei Volosevici și cu deputatul Florin Roman despre afirmațiile lor și a verificat din cifre oficiale informațiile privind „asistații social” care refuză să muncească. 

Începem cu Ploieștiul. 

Nu a fost nicio revoltă a “asistaților”

”O adevărată răscoală la Ploiești”, a scris miercuri seara pe Facebook deputatul PNL Florin Roman.

”E greșită informația că a fost un miting de protest al asistaților social. Nu a fost așa”, explică edilul Andrei Volosevici pentru ziar. ”Presa a preluat un pic greșit toată discuția. Nu a fost un protest, ci pur și simplu o întâlnire”.

Primarul, care a mai avut un mandat între 2008 și 2012, povestește că vinerea trecută a dispus ca o parte dintre beneficiarii de ajutor social din Ploiești, care sunt obligați să presteze muncă în folosul comunității, să participe la programul de curățenie generală din oraș, alături de muncitori de la firma de salubritate, începând de pe 1 noiembrie.

Refuză “asistații” să muncească?

Termenul de ”asistați social”, folosit de obicei în mod peiorativ, se referă la oamenii care beneficiază de un ajutor social numit venit minim garantat (VMG), în valoare de 142 de lei pe lună pentru o persoană, în baza Legii nr. 416 din 2001. 

În schimbul acestei sume, oamenii trebuie să presteze ore de muncă în folosul comunității. În România, erau 169.605 beneficiari de VMG în septembrie, dintre care 236 în Ploiești. Politicienii și presa au vorbit adeseori, în mod fals, despre ”milioanele de asistați”.


Citeşte întreaga ştire: PNL își face campanie electorală cu fake news-uri despre “asistații social”

Articolul precedentHALUCINANT! Ministrul Educației: ”Rata de infectare în școli este sub 1%”
Articolul următorCe m-a speriat în ce a spus Iohannis la Guvern și cum m-am entuziasmat ascultând un discurs din SUA