Minivacanța de Paște este pe cale să se încheie, dar lucrătorii români vor avea în curând alte zile libere, Urmează minivacanța de 1 mai, un weekend prelungit care va începe vineri, 28 aprilie, după amiază, la finalul zilei de lucru, și se va încheia marți dimineața, pe 2 mai, când va începe o nouă zi de lucru.

Românii vor mai avea, la finalul lunii aprilie, după minivacanța de Paște, încă un weekend prelungit. Este vorba despre vacanța de 1 mai, declarată zi liberă legală. Ziua de 1 mai pică luni, astfel că românii vor avea un weekend prelungit, care va începe din după amiaza zilei de vineri, 28 aprilie și se va încheia pe 2 mai, marți, când va începe o nouă săptămână de lucru.

Urmează, însă una dintre cele mai lungi minivacanțe din 2023, de Ziua Copilului și de Rusalii, care vor fi în aceeași perioadă. Astfel, ziua de 1 Iunie pică joi, iar Rusaliile urmează pe 5 iunie, care este tot o zi liberă. Astfel, românii, în special bugetarii vor avea liber timp de 5 zile, de pe 1 iunie până pe 5 iunie (inclusiv). Dacă nu lucrează la stat, caz în care, cel mai probabil li se va permite „să facă punte” aceștia vor trebui să solicite angajatorului o zi liberă, de concediu, pe 2 iunie, vineri.

O altă zi liberă, conform legii, este 15 august, când se sărbătorește Adormirea Maicii Domnnului. Această sărbătoare legală pică într-o zi de marți, astfel că cei interesați vor putea face punte cu weekendul dinainte, 12 – 13 august, solicitând o zi de concediu luni, 14 august.

Altă minivacanță de patru zile libere va fi la finalul toamnei, de Sfântul Andrei. Această sărbătoare pică într-o joi, 30 noiembrie, și este urmată de Ziua Națională a României, 1 decembrie, vineri. Deci va fi iar o minivacanță destul de consistentă, prin unirea sărbătorilor legale cu weekend-ul 2 – 3 decembrie.

Tot patru zile libere vor fi și de Crăciun, care pică într-o zi de luni. Astfel românii vor avea un weekend prelungit între 23 decembrie și 26 decembrie, care pică marți. Vor urma câteva zile de lucru, iar mai apoi Anul nou.

Zile libere până la sfârșitul anului

Până la finalul anului, conform legislației în vigoare, lucrătorii români vor avea încă 11 zile libere, după cum urmează:

1 mai – luni – Ziua Muncii

1 iunie – joi – Ziua Copilului

2 iunie – vineri – doar pentru bugetari

4 iunie – duminică – Rusalii

5 iunie – luni – Rusalii

14 august – luni – doar pentru bugetari

15 august – marți – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – joi – Sfântul Andrei

1 decembrie – vineri – Ziua Națională a României

25 decembrie – luni – Crăciunul

26 decembrie – marți – Crăciunul

Angajații în sistemul bugetar vor beneficia, cu siguranță, de cele două zile libere de care vorbeam mai sus, pe 2 iunie și pe 14 august, pentru a crea punți între zilele deja libere și weekenduri. Este adevărat că vor trebui să le recupereze ulterior. Datorită acestor punți, bugetarii vor avea două minivacanțe de câte patru zile, în perioada 1 – 5 iunie 2023, respectiv 12 – 15 august 2023. (sursa)

Articolul precedentMarea insulă de gunoaie din Pacific a început să fie locuită. Se creează un nou ecosistem (Video)
Articolul următorOraşul din România în care se prepară vinuri ca în Toscana. Cât costă o noapte de cazare pentru două persoane la o cramă cu tradiţie