​4-5 ore pe zi este media de timp petrecut de un copil din România în fața device-urilor, iar aproximativ 30% dintre copiii cu vârsta sub 14 ani din țara noastră sunt supraponderali, în timp ce în jur de 15% sunt obezi, declară prof. univ. dr. Doina Pleşca, președintele Societății Române de Pediatrie, la finalul campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila din București pentru al treilea an consecutiv în stațiunile de pe litoral. Sunt cifre îngrijorătoare, subliniază medicul, în contextul în care activitatea sportivă, care „ar trebui pusă la loc de cinste în viața copiilor, este extrem de limitativă”.

Program de screening gratuit în stațiunile din sudul litoralului: peste 4.700 de consultații pentru copii și adulți

Campania de screening gratuit „Asumă-ţi să fii sănătos!”, în cadrul căreia toți cei care au dorit au beneficiat de consultații medicale gratuite, a avut loc în perioada 14-19 august, în puncte special amenajate pe plajă (corturi generoase puse la dispoziție de către Ministerul Apărării Naționale) în stațiunile: Costinești, Neptun, Olimp, Saturn și Mangalia .

Numărul celor care au trecut pragul campaniei de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”- Litoral 2023 a fost unul record, spun organizatorii – 4.757 de consultații, cu aproximativ 400 mai multe față de numărul înregistrat în ediția de anul trecut a campaniei.

În total, au fost acordate 4.757 de consultații medicale, în regim gratuit – atât pentru copii, cât și pentru adulți – în domeniile dermatologiei, endocrinologiei și pediatrie, însumând peste 330 de ore de consultații realizate de 36 de medici rezidenți și specialiști dermatologi, endocrinologi și pediatri angrenați în amplul program de voluntariat anual, derulat pe litoralul românesc de către Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. În cadrul programului este oferit gratuit screening pentru melanom, screening pentru sindrom metabolic, screening pentru osteoporoză, precum și evaluare stare de nutriție a copiilor în corelație cu anumite variabile socio-economice și familiale.

Doina Pleșca, medic pediatru: 30% dintre copiii români sub 14 ani sub supraponderali, iar 15% sunt obezi

Aproximativ 30% dintre copiii cu vârsta sub 14 ani din România sunt supraponderali, iar în jur de 15% sunt obezi, arată dr. Anca Doina Pleșca, medic pediatru și președintele Societății Române de Pediatrie, la capătul ediției din acest an a campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, desfășurate pe litoral.

De asemenea, unul din 3 copii cu vârsta de 6-7 ani este obez, în timp ce unul din 10 copii de această vârstă este supraponderal, mai spune medicul pediatru.

Sunt cifre îngrijorătoare, dar în spatele cărora se ascund obiceiuri de zi cu zi: copiii români petrec, în medie, între 4 și 5 ore zilnic în fața device-urilor. Fac tot mai puțină mișcare, iar în multe școli, educația fizică înseamnă doar o oră pe săptămână, arată dr. Doina Pleșca.

695 de copii – 52% fete și 48% băieți – au fost evaluați, în total, de medici în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!”.

De asemenea, 15% dintre copiii consultați în cadrul programului de screening din stațiunile de la Marea Neagră au spus că, cel puțin o dată pe săptămână, consumă produse de tip fast food.

„Sunt multe ore parcurse de copii în faţa device-urilor, media pentru cei 695 de copii consulați de noi în cadrul campaniei fiind între 4 şi 5 ore zilnic. Sunt cifre îngrijorătoare în contextul în care activitatea sportivă este extrem de limitativă la populaţia luată de noi în calcul”, a afirmat dr. Anca Doina Pleșca, care a făcut și un apel „pentru a pune sportul la loc de cinste în viaţa copiilor”.

,,Organizaţia Mondială a Sănătăţii a demarat în acest an un program de evaluare a stării de nutriţie în populaţia pediatrică. În România, unul din 3 copii cu vârsta de 6-7 ani este obez, iar unul din 10 este supraponderal, potrivit datelor de la nivel internaţional. Aceleaşi date arată pentru România faptul că aproximativ 30% din copiii cu vârsta de până la 14 ani sunt supraponderali, iar la aceştia se mai adaugă un procent de cam 15% de copii obezi. Acest lucru înseamnă oferta unor patologii pentru care copiii nu erau pregătiţi, deci nu aveau o transmitere genetică, însemnând hipertensiune, ateroscleroză şi diabet”, avertizează dr. Doina Pleșca, președintele Societăţii Române de Pediatrie.

De multe ori, copiii cu exces de greutate provin din familii în care și adulții au aceeași problemă. Acestui factor i se adaugă sedentarismul și expunerea la device-uri.

39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale dermatologice la adulți, descoperite în cadrul campaniei de screening

Numărul total al consultațiilor medicale înregistrate în cadrul campaniei de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2023 a fost de 4.757, dintre care 1.390 de consultații de dermatologie pentru screening melanom; 695 consultații pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.626 de consultații pentru screening sindrom metabolic și 1.046 de consultații pentru screening osteoporoză.

Mai mult, pe parcursul celor 6 zile ale campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!” – Litoral 2023, medicii au depistat o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienți cu risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecțiuni tiroidiene, precum și pacienți, atât adulți , cât și copii, cu un grad ridicat de obezitate.

Astfel, din punct de vedere dermatologic au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecțiuni tumorale (10 suspiciuni/carcinom spino-celular, 27 suspiciuni /carcinom bazo-celular și 2 suspiciuni /melanom).

Dintre cei 695 de copii evaluați (52% fete și 48% băieți) 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% sunt supraponderali, iar 8% subponderali.

În aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienții consultați aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, însă un procent de 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent. Diabet Zaharat tip 2 cunoscut au prezentat 6,06 %, însă valori glicemice care impun screening pentru diagnosticarea unui Diabet Zaharat necunoscut a fost observat la 0,55%.

Raportat tot la specialitatea endocrinologie, din punct de vedere al greutății corporale, s-au observat următoarele aspecte: 32,01% sunt suproponderali, 27,06% au prezentat obezitate grad I și 9,84%, obezitate grad II si III, respectiv grade înalte de obezitate; ceea ce conduce la concluzia că aproape 70% dintre cei consultați au greutate corporală peste cea normală.

Alte cifre înregistrate de către medicii endocrinologi și raportate la pacienții consultați în cadrul campaniei „Asumă-ți să fii sănătos!” -Litoral 2023 ne arată că 8,54% sunt cu dislipidemie cunoscută, 4,45% au risc crescut și foarte crescut de fractură osteoporotică și 3,65% au prezentat diverse afecțiuni tiroidiene.

Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila: „Sănătatea, o comoară cu care toți se nasc, dar pe care nu toți o prețuiesc”

Sănătatea este „o comoară cu care toți se nasc, dar pe care nu toți o prețuiesc”, a afirmat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul UMF Carol Davila, la finalul ediției din acest an a campaniei de screening „Asumă-ți să fii sănătos!”.

Cifrele campaniei arată, însă, un interes în continuă creștere față de prevenția medicală, afirmă rectorul UMF Carol Davila: „Această a treia ediție a campaniei noastre de prevenție ne-a arătat un interes în continuă creștere față de prevenția medicală din partea turiștilor aflați în concediu în această perioadă, numărul celor care au apelat la serviciile de screening gratuit fiind cu 400 mai mare față de cel înregistrat anul trecut, ceea ce ne determină să dăm continuitate acestui proiect la care anul acesta, în premieră, s-au alăturat medicilor dermatologi și endocrinologi, colegii din specialitatea pediatrică conducând împreună la prezența în acest program de voluntariat a unui număr total de 36 de medici rezidenți și specialiști cărora le adresez și de această data sincere mulțumiri. Îndrept aceleași gânduri către reprezentanții celor trei societăți medicale de profil implicate, către Ministerul Apărării Naționale, Direcția de Sănătate Publică din Constanța, precum și către echipele SMURD și SALVAMAR aflate la post în cele 5 stațiuni în care s-a derulat campania din acest an -Asumă-ți să fii sănătos!”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Campania de prevenție “Asumă-ți să fii sănătos!”-Litoral 2022 a fost realizată de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) și Societatea Română de Pediatrie cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și al Direcției de Sănătate Publică din Constanța și s-a derulat în perioada 14-19 august beneficiind de voluntariatul medicilor rezidenți și specialiști, precum și de suportul coordonatorilor principali ai acestui proiect: prof. univ. dr. Viorel Jinga – rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană – prorector al UMFCD, prof. univ. dr. Doina Pleșca – președintele Societății Române de Pediatrie (SRP), conf. univ. dr. Anca Drăgănescu – Societatea Română de Pediatrie, dr. Alin Nicolescu – secretar general al Societății Române de Dermatologie (SRD), conf. univ. dr. Magda Constantin – Societatea Română de Dermatologie, precum și ec. Cristina Ecaterina Schipor – director executiv al DSP Constanța. (HotNews.ro)

Articolul precedentRisc de viituri pe râuri din 15 judeţe, până joi dimineaţa, inclusiv în Bihor
Articolul următorGuvernul își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de reformă fiscală. Ciolacu: Trebuie să separăm apele și românii să vadă cine vrea să facă cu adevărat reforme și cine se opune și luptă pentru privilegii și protejarea marilor averi