Ionela Stănilă: Vreme rece și instabilă în toată țara. La munte este iarnă adevărată: continuă ninsorile viscolite. Meteorologii vin însă cu vești bune. De luni, 13 noiembrie, vremea se schimbă radical și începe să se încălzească.

Duminică, 12 noiembrie, conform Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), vremea se va rîci faţă de ziua precedentă, mai accentuat în nord şi centru unde valorile termice se vor situa sub mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua în regiunile sudice, dar şi cu înnorări şi ploi slabe în prima parte a intervalului în nord, nord-est şi parţial în centru.

În zona Carpaţilor Orientali va ninge moderat cantitativ (10…15 l/mp) şi va continua sã se depună strat de zăpadă, iar în restul masivelor ninsorile se vor semnala pe alocuri. Precipitaţii mixte vor fi la începutul zilei şi în zonele mai joase din Maramureş şi estul Transilvaniei. Pe parcursul zilei vor mai fi intensificări ale vântului în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h şi izolat peste 70 km/h, iar pe arii mai restrânse şi la intensitate mai redusă şi în celelalte regiuni. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h şi vor fi perioade cu viscol şi vizibilitate scăzută”, anunță ANM.

Temperaturile maxime vor fi de la 3…4 grade în Maramureş şi estul Transilvaniei, pânã spre 15…17 grade în regiunile sudice, iar cele minime se vor încadra în general între -6 şi 5 grade. Spre sfârşitul intervalului se va forma ceaţă, local în centrul ţării şi izolat în rest.

În București va fi vânt puternic pe parcursul zilei, cu rafale în general de 55…60 km/h, iar noaptea vântul va deveni în general slab. Cerul va fi variabil spre mai mult senin. Temperatura maximã va fi de 14…15 grade, iar cea minimă de 1…2 grade, mai coborâtă spre -2 grade în zona periurbană.

Ploi în majoritatea regiunilor

De luni, 13 noiembrie, meteorologii vin cu vești bune. Vremea va intra într-un proces de încălzire, astfel în mare parte din ţară valorile termice se vor situa uşor peste normalul climatologic al perioadei. Pe parcursul zilei, cerul va fi variabil, cu înnorări în vest, nord-vest şi în extremitatea de sud-est a ţării, unde pe arii restrânse va ploua slab. Noaptea, înnorările se vor extinde şi va ploua în Maramureş unde se vor acumula cantităţi de apă de 10…15 l/mp, pe arii relativ extinse în Crişana, local în Transilvania, Banat şi în jumătatea de nord a Moldovei şi cu totul izolat în rest. La munte, la altitudini mai mari de 1400 m, îndeosebi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi şi precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în a doua parte a intervalului în zona montană înaltă, unde vor fi rafale de 60…80 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 8 şi 15 grade, iar cele minime între -1 şi 9 grade. La începutul intervalului, izolat va fi ceaţă.

În Capitală, vremea va fi în general frumoasă. Cerul va fi variabil, temporar cu unele înnorări în prima parte a zilei. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximă se va situa în jurul a 14 grade, iar cea minimă va fi de 3…5 grade.

Se face tot mai cald

Marți, 14 noiembrie, conform meteorologilor, vremea va continua să se încălzească în toată ţara, astfel că valorile termice se vor situa cu mult peste cele normale la mijlocul lunii noiembrie. Cerul va avea înnorări în mare parte a intervalului şi doar la începutul zilei va fi variabil în regiunile sudice. Va ploua în toate regiunile, dar pe arii mai extinse ziua în jumãtatea de nord, iar noaptea cu precãdere în vest şi în sud. Pe alocuri, îndeosebi în zonele montane şi submontane din vest şi nord, se vor acumula cantitãţi de apã de 15…25 l/mp. La munte, la altitudini de peste 1800 m, mai ales noaptea precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. (sursa)

Articolul precedentDe ce românii cu bani spun că nu recomandă România deși o duc bine aici / Majoritate a străinilor care au venit la noi au o părere bună şi chiar foarte bună despre țara noastră și despre noi!
Articolul următorCe se întâmplă în corpul tău dacă mănânci un morcov pe zi