Fonduri europene de sute de milioane de euro vor fi disponibile, din anul 2021, sub formă de sprijin în deschiderea unor startup-uri de către studenții din România, precum și pentru centre de competențe tehnice în universități.

Pe partea de mici afaceri care vor fi deschise de către studenți cu bani de la Uniunea Europeană, vorbim despre programul Innotech Student. În total, 417 milioane de euro vor fi disponibili pentru acest program, începând cu anul 2021, astfel:

  • 150 de milioane de euro din Fondul Social European (85%)  și de la bugetul de stat (15%), bani proveniți din perioada de programare 2014-2020, care pot fi cheltuiți până la finalul anului 2023.
  • 267 milioane de euro (din Fondul Social European și de la bugetul de stat), bani provenind din noul Cadru financiar multianual al UE 2021-2027.

Reamintim că programul Innotech Student a început în 2020, cu depunerea proiectelor de către administratorii de granturi – universități, ONG-uri, sindicate, patronate etc. Până pe 30 septembrie (data limită), fost depuse 351 de cereri de finanțare, care însumează 685 milioane de euro.

Alocarea inițială pentru acest prim apel finanțat prin Programul Operațional Capital Umane (POCU) este de numai 20 milioane euro, dar Ministerul Fondurilor Europene va majora bugetul prin supracontractare, până la 150 de milioane de euro…

Separat, încă 200 de milioane de euro, din Facilitatea de recuperare și reziliență, vor fi investiți în centre de competențe tehnice pentru studenții din România.

Programul Innotech Student – cum se vor împărți banii

După desemnarea primelor organizații care vor fi administratori de grant, probabil la începutul anului 2021 aceste avor începe să recruteze studenți (la licență, master sau doctorat) în cadrul proiectelor lor finanțate prin programul Innotech Student.

La capătul unui proces de educație antreprenorială, training, practică de specialitate și selecție de planuri de afaceri, o serie de studenți vor putea obține fonduri nerambursabile de maximum 40.000 de euro – maximum 100.000 de euro, pentru a deschide mici afaceri. Banii vor varia în funcție de numărul de persoane pe care le vor angaja. Pentru suma maximă, va fi nevoie de angajarea a minimum 5 persoane.

Din bugetul total de 150 de milioane de euro, 70% (105 milioane de euro) va fi folosit pentru acordarea granturilor către studenți, prin schema de minimis, iar restul pentru cheltuielile din proiectele adminstratorilor de granturi. Astfel, la o medie de 60.000 de euro pe startup, ar urma să fie finanțate 1750 de afaceri noi din bugetul din perioada de programare 2014-2020 (valabil până la finalul anului 2023).

Proiectele se vor derula în toată țara, cu excepția Bucureștiului și a județului Ilfov.

Mai multe detalii despre Innotech Student AICI. (sursa)

Articolul precedentFostul ministru bihorean al Sănătăţii acuză Guvernul PNL că NU a cumpărat vaccin antigripal: ‘Iohannis și Orban, grup organizat de criminali mincinoși’. Iată DOVADA!
Articolul următorUngaria își modifică Constituția și încinge spiritele: familia este alcătuită din femeie și bărbat