Temperaturile caniculare și aerul aproape irespirabil ne împing adesea către soluții disperate de răcorire, fără să luăm în calcul și riscurile la care ne supunem încercând să scăpăm de disconfort cu orice preț.

Pentru că suntem tentați să facem lucruri periculoase în timpul caniculei, medicii amintesc la ce riscuri ne supunem prin astfel de decizii hazardate.

Dr. Silvia Nica, șef la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) de la Spitalul Universitar București (SUUB), a explicat la Știrile Pro TV care sunt lucrurile pe care n-ar trebui să le facem în această perioadă caniculară, deși suntem tentați să apelăm la ele.

„Este contraindicat să se consume băuturi spirtoase”

Lichidele foarte reci sau cu gheață, prima tentație când suferim din cauza căldurii, trebuie evitate.

„Este contraindicat să consumăm lichide foarte reci pentru că sigur că mucoasa faringiană va avea de suferit, vom răguși imediat și această răgușeală se poate transforma ulterior într-o afecțiune care să ne creeze probleme de sănătate. Consumăm lichide, dar nu alcool, bineînțeles. Este contraindicat să se consume băuturi spirtoase”, explică dr. Silvia Nica.

 „Să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară”

Specialistul amintește că este necesar să ne hidratăm mai bine decât în restul perioadelor. Mai exact, avem nevoie de la doi litri și jumătate de apă în sus într-un interval de 24 de ore, să stăm în casă în orele de vârf, să ne acoperim dacă trebuie, să ieșim în soare și să purtăm haine din materiale ușoare.

„E bine să evităm să ieșim din incinte cu aer condiționat direct la aerul de afară, care este foarte cald, pentru că diferența de temperatură este una foarte mare. Și, în orice caz, în locuințele noastre să ne setăm aerele condiționate cu o diferență nu foarte mare față de temperatura de afară: un 24-25 de grade ar fi suficient pentru aerul condiționat pentru a nu impacta organismul atunci când ieșim!”, a mai explicat Dr. Silvia Nica.

Alimentele hipercalorice, contraindicate

Specialistul recomandă reducerea consumului de alimentele foarte calorigene și înlocuirea lor cu produse cât mai naturale și mai simple, mai ușor digerabile. 

Persoanele cu afecțiuni cardiovasculare sau de altă natură nu trebuie să-și întrerupă sub nicio formă tratamentul și trebuie să-și monitorizeze tensiunea arterială. (sursa)

Articolul precedentRomânia, pas important către OCDE și semnal pentru mediul de afaceri: a devenit membru al Grupului OCDE de luptă împotriva Corupției
Articolul următorMai mulţi români au cumpărat bilete la Coldplay decât au subscris acţiuni la Hidroelectrica. Se organizează al doilea concert, datorită cererii