Căldura sufocantă pune stăpânire pe România. Valul de caniculă se extinde în mai multe regiuni, iar disconfortul termic va fi accentuat. Meteorologii avertizează că vineri, 4 august, maximele vor atinge 40 grade Celsius. De sâmbătă, însă, vremea se schimbă radical.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că joi, 3 august, valul de căldură se va extinde în regiunile vestice, sudice și sud-estice, unde pe arii relativ extinse va fi caniculă și disconfort termic ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. În restul teritoriului vremea va fi călduroasă.

Temperaturile maximele se vor încadra între 28 grade Celsius în nordul litoralului și 38 grade Celsius în Lunca Dunării, iar minimele între 15 și 25 grade Celsius, mai coborâte în estul Transilvaniei, spre 11 grade Celsius. Cerul va fi variabil în nord-vestul țării și la munte, unde izolat seara și noaptea vor fi posibile averse slabe și descărcări electrice și mai mult senin în rest. Vântul va sufla slab și la moderat, cu intensificări izolate“, anunță ANM.

Minime cuprinse între 17 și 25 grade Celsius

Vineri, 4 august, valul de căldură va cuprinde toată țara și se va intensifica, pe arii extinse va fi caniculă, iar disconfort termic foarte accentuat se va resimți în majoritatea zonelor, astfel că indicele temperatură-umezeala (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în mare parte din zi; temperaturile maxime se vor încadra între 32 și 39 grade Celsius, izolat posibil în jurul a 40 grade Celsius în sudul extrem. Minimele termice vor fi cuprinse între 17 și 25 grade Celsius, ușor mai coborâte în depresiuni. Pe litoral, valorile termice diurne vor fi agreabile, de 28-30 grade Celsius. Cerul va fi variabil, cu perioade scurte în care pe spații mici vor fi înnorări, averse slabe și oraje -după-amiaza în zonele montane și submontane, iar seara și noaptea în vest-nord-vest. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări locale, mai ales în a doua parte a intervalului, la altitudini mari la munte și izolate în celelalte zone.

Averse cu caracter torențial

Sâmbătă, 5 august, valorile termice vor fi în scădere, mai accentuată în vestul țării, totuși vremea se va menține călduroasă pe arii relativ extinse, în centru, sud și est disconfortul termic va fi ridicat, iar în Oltenia și Muntenia local canicula va persista. Temperaturile maxime vor avea valori cuprinse între 28 și 38 grade Celsius, mai scăzute, pe alocuri, în Banat și în Crișana, unde vor fi în general între 26 și 28 grade Celsius.

Gradul de instabilitate se va accentua. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului în jumătatea de vest a țării, la munte, iar seara și noaptea, local și în restul teritoriului. Pe alocuri vor fi vijelii puternice, căderi de grindină și cantități mari de apă. Temperaturile minime se vor situa între 13 și 23 grade Celsius“, au precizat meteorologii. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Alimentele de bază au prețuri mai mici!
Articolul următorA debutat al doilea val endemic post-COVID? „Vârful ar putea atinge un maxim de peste 10.000 de cazuri noi pe săptămână”