România se află pe locul 58 în clasamentul celor mai influente țări din lume, după ce a urcat 6 poziții. Topul ia în calcul ”abilitatea unei națiuni de a influența comportamentul și preferințele diferiților actori din arena internațională”.

România a urcat 6 poziții într-un clasament global al celor mai influente țări pe plan internațional, ajungând pe locul 58 în acest clasament, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

Raportul Global Soft Power Index, realizat de Brand Finance, clasează circa 120 de țări din perspectiva puterii “soft”, sau intangibile, definită ca “abilitatea unei națiuni de a influența comportamentul și preferințele diferiților actori din arena internațională prin atracție și persuasiune mai degrabă decât prin constrângere”.

Puterea soft a statelor este evaluată în funcție de criterii precum familiaritate, reputație, influență, business și comerț, guvernare, relații internaționale, cultură și tradiții, media și comunicații, educație și știință, oameni și valori.

Îmbunătățirea poziției României este subliniată de un salt de 10 poziții pe pilonul Reputație, ajungând pe locul 57 la nivel global, și un salt de 22 de poziții pe pilonul Influență, până pe poziția 59 la nivel global.

SUA conduc topul cu cel mai mare scor din toate timpurile

La nivel global, Statele Unite conduc clasamentul cu cel mai mare scor global din toate timpurile al indicelui Soft Power Index, de 78,8 puncte, o creștere de la 74,8 în 2023.

Regatul Unit a depășit un risc de soft power legat de instabilitatea temporară de la sfârșitul anului 2022, ca urmare a schimbărilor tumultoase în guvern și de trecerea în neființă a reginei Elisabeta a II-a. În acest an, Regatul Unit se situează pe locul 7 ca “economie puternică și stabilă”, față de locul 12 anul trecut.

Germania a coborât pe poziția a 5-a, după ce a obținut prima poziție în 2021 și locul 3 atât în 2022, cât și în 2023.

China înlocuiește Germania pe poziția a treia în clasamentul puterii soft, îmbunătățindu-și scorul general cu 6,2 puncte, de la 65,0 la 71,2, mai rapid decât orice alt brand național din indicele Soft Power.

Sursa: StirilePROTV

Articolul precedentAtenție! Semnele care anunță un posibil infarct. Mergi de urgență la medic dacă le ai
Articolul următorCum va fi vremea în martie. Prognoza meteo pentru prima lună de primăvară