AstraZeneca și Universitatea Oxford au recunoscut, miercuri, o eroare de fabricație a vaccinului anti-Covid-19. Serul din unele flacoane folosite nu ar fi avut aceeaşi concentraţie, astfel că unii voluntari ar fi primit doze mai mici. 2.700 de voluntari au făcut vaccinul anti-Covid iar rezultatul i-a uimit pe cercetători.

Practic, este vorba de două loturi de vaccin, unul cu o concentraţie optimă, adică 100%, iar cel de-al doilea lot cu o concentraţie la jumătate.

2.700 de voluntari au fost vaccinaţi cu vaccinul din lotul al doilea

Paradoxal, cercetătorii au observat, după administarea vaccinului cu o concentraţie mai mică, că eficacitatea a fost de 90 de procente, adică una foarte mare. În cazul voluntarilor vaccinaţi cu serurile din lotul întâi, eficacitatea a fost undeva la 62 de procente. Chiar şi aşa, cercetătorii de la AstraZeneca și Universitatea Oxford suştin că eficacitatea vaccinului este de 70%.

Oamenii de ştiinţă au declarat că au mari dubii în ceea ce priveşte rezultatul vaccinului de la AstraZeneca

Reamintim că pentru acest vaccin au fost discuţii ca cei de la Uniunea Europeană să-l achiziţioneze şi să îl distribuie în tările membre.

Rămâne de văzut dacă Agenţia Europeană a Medicamentului (FDA) va solicita celor de AstraZeneca să reia toate testele. (sursa)

Articolul precedentUngaria și Polonia își mențin veto-ul față de bugetul UE și consideră că o condiționare a fondurilor UE necesită modificarea tratatelor
Articolul următorMai sunt doar 80 de paturi la ATI în toată țara. Se cer restricții mai dure