Încă puţini români ştiu că uleiul alimentar uzat poate avea consecințe negative asupra mediului, dacă nu este colectat și prelucrat în mod corespunzător. Totodată, revalorificarea acestuia aduce avantaje la nivel economic, pentru că se reduc costurile aferente producției de energie.

În urma unui articol publicat și de BihorNews.ro, mai mulți dintre cititorii noștri au cerut detalii privind posibilitatea predării uleiului de gătit uzat și în Oradea. Am solicitat la rândul nostru informații și am primit răspunsuri de la două companii mari, Auchan și MOL România, pe care le redăm mai jos.

Auchan

Vă informăm că se desfășoară în continuare campania de colectare a uleiului alimentar uzat în toate hipermarketurile Auchan.

Uleiul trebuie strecurat și prezentat la biroul Serviciu Clienți, în peturi transparente, cu capacitate de multiplu de 0.5 litri. În funcție de ambalajul în care acesta este predat și de stocul de produse disponibile pentru această campanie, clientul va fi recompensat cu detergent de vase Fairy Lemon 450 ml sau cu apă plată AQUA Carpatica, diverse litraje.

Mai multe detalii despre desfășurarea acestei campanii puteți obține, accesând linkul următor: https://romania.auchan.ro/ro/continut/proiectul-de-colectare-si-reciclare-a-uleiului-uzat.

MOL România

MOL România este prima rețea de stații de servicii care, în anul 2012, a inițiat un program pentru colectarea uleiului alimentar uzat de la populație. În prezent, la nivel național, 135 de stații MOL participă la program. Anul trecut, au fost colectate peste 28 de tone de ulei alimentar uzat prin intermediul acestui program.

Procedura de predare a uleiului alimentar uzat în oricare dintre stațiile de servicii MOL din țară prevăzute cu puncte de colectare este una foarte simplă: uleiul colectat într-un recipient propriu trebuie predat personalului din stația aleasă. E important de precizat că în rețeaua de stații MOL România este colectat doar uleiul alimentar uzat, fără alte contaminări. Astfel, untura sau uleiul în stare solidă (cum este cel de palmier, de exemplu) nu pot fi colectate.

Informații utile:

1.Înainte de a fi colectat, uleiul alimentar trebuie lăsat să se răcească.

2.Resturile de mâncare trebuie strecurate înainte de a turna uleiul în recipientul de colectare.

3.Uleiul alimentar uzat trebuie turnat într-un recipient curat, cu capac etanș.

În Oradea, patru stații de servicii MOL participă la acest program: Oradea 1 – Clujului (Calea Clujului, nr. 231A, Oradea, jud. Bihor), Oradea 2 – Decebal (Bd. Decebal, nr. 51, Oradea, jud. Bihor), Oradea Episcopia (Str. Ștefan cel Mare, nr. 89, Oradea, jud. Bihor) și Oradea 4 – Dimitrie Cantemir/Avântului (Str. Dimitrie Cantemir, nr. 26-30, Oradea, jud. Bihor).

Lista stațiilor de servicii MOL România din țară care colectează ulei alimentar uzat poate fi găsită aici: https://molromania.ro/ro/persoane-fizice/colecteaza-uleiul-alimentar-uzat/.

Uleiul colectat de MOL România de la populație este predat unei companii specializate, Conceptoil S.R.L, care asigură transportul şi predarea cantității colectate la un reciclator autorizat. Procesul de reciclare constă în mai multe etape: uleiul colectat trece printr-un proces de purificare, iar după această etapă de eliminare a impurităților, lichidul rezultat ajunge la o uzină de producție. Prin prelucrarea uleiului alimentar uzat se produce biocombustibil (componentă bio pentru motorină).

Articolul precedentJudețul Arad ar avea nevoie de cel puţin 10.000 de muncitori din zone non-UE, precum Africa
Articolul următorAchim Irimescu: Europarlamentarii sunt din ce în ce mai puțin aliniați cu cerințele fermierilor din statele membre