Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) recomandă tuturor entităţilor publice din România să verifice imediat telefoanele de serviciu ale angajaţilor şi să elimine TikTok, din cauza riscurilor de securitate.

De asemenea, specialiştii recomandă ca aplicaţia să fie interzisă pe telefoanele de serviciu.

DNSC se referă, într-un comunicat de presă, la şedinţa Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), din data de 17 mai 2023, în care s-au luat în discuţie riscurile asociate descărcării, instalării şi utilizării aplicaţiei TikTok pe sistemele informatice de serviciu din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice din România.

În acest context, DNSC, în virtutea competenţelor sale legale, a emis mai multe recomandări către conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice din România, cu privire la aplicaţia software TikTok, serviciul de reţele de socializare sociale TikTok sau orice aplicaţie sau serviciu succesor al TikTok, dezvoltat sau furnizat de ByteDance Limited sau de o entitate deţinută de ByteDance Limited.

Recomandările sunt:

Identificarea descărcării, instalării şi utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituţiei.

Eliminarea aplicaţiei TikTok deja instalate pe sistemele informatice de serviciu ale instituţiei.

Interzicerea descărcării, instalării şi utilizării TikTok pe sistemele informatice de serviciu ale instituţiei.

Excluderea oricăror proceduri, politici, clauze sau instrucţiuni interne ce prevăd sau permit descărcarea, instalarea sau utilizarea TikTok pe sistemele informatice de serviciu.

”DNSC recomandă tuturor autorităţilor şi instituţiilor publice din România implementarea imediată a tuturor măsurilor de mai sus, în vederea limitării riscurilor de securitate cibernetică cauzate de aplicaţia software TikTok”, au mai transmis specialiştii.

Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării (MCIS) a recomandat, miercuri, cetăţenilor României să adopte o poziţie prudentă cu privire la utilizarea aplicaţiei TikTok, după ce specialiştii au constatat o serie de riscuri în utilizarea acesteia. De asemenea, specialiştii recomandă interzicerea aplicaţiei pe telefoanele de serviciu ale angajaţilor la stat. (sursa)

Articolul precedentCiucă sugerează reintroducerea serviciului militar obligatoriu: “Trebuie să se revină la armate de masă pentru a face faţă unui război pe scară largă”
Articolul următorSfat prețios pentru cei care au grădină și se pregătesc de secetă: “Am pus în practică această metodă de câțiva ani și își face treaba cu brio!”