Meteorologii au avertizat că la nivel european urmează o nouă vară secetoasă. Fenomenul ar putea apărea atât în România cât și în alte state precum Bulgaria, Franța sau Spania.

În 2022 lipsa precipitațiilor a dus la o secetă cruntă care a afectat culturile în mare parte.

Cei care au culturi sau grădini sunt preocupați de subiect și împărtășesc sfaturi pe această temă.

Este cazul unei femei care a relatat soluția pe care se bazează de câțiva ani, după cum a scris pe Facebook.

“Începe perioada plantării răsadurilor în grădină. Ieri am văzut un reportaj în care se spunea că vom avea o vară secetoasă…

Sfat, doar pentru cine dorește: mulciti plantele cu fan, paie, iarbă și pământul va păstra umiditatea mai mult timp! Eu am pus în practică această metodă de câțiva ani și își face treaba cu brio!

Și încă un avantaj… Nu mai trebuie să săpăm și câștigăm timp prețios!

În poză roșie de anul acesta”, a scris aceasta pe grupul Mutat la țară- viața fără ceas.

“Stratul de fân trebuie gros?”

Aceasta a adăugat mai multe detalii în comentarii, în răspunsurile oferite la diferite întrebări.

“Dacă acoperim în faza incipientă, când iarba este mică și stratul de mulci o acoperă nu vor mai crește buruieni, deci nu mai săpăm. Eu recomand primul strat să fie paie sau amestec de paie cu iarbă uscată sau numai iarbă uscată. Când completați puteți pune și iarbă proaspăt cosită.

Eu nu am avut probleme cu melcii… am pus paie în amestec cu iarbă uscată în primul strat de mulci și printre răsaduri pun și busuioc și crăițe, care am înțeles că nu sunt prietenoase cu melcii. Mai folosesc coji de ouă, zaț de cafea și așa cum am zis, de câțiva ani nu am avut probleme cu melcii! Poate depinde și de climă, poate sunt zone unde melcii au un mediu mai propice, nu știu ce să zic!

Unul dintre avantajele mulcirii este udatul mai rar. Dacă este seceta mare, le ud la 10-15 zile, dacă mai și plouă, le ud o dată pe lună. Acum depinde și de zonă, de pământul din grădină, dar oricum dacă mulcim, udăm mai rar.”

“Stratul de fân trebuie gros?”, a întrebat cineva.

“Al meu acum are 4 cm, dar îl completez pe parcurs. Dacă aveți mai mult, îl puteți pune mai gros, totul e ca primul strat, cam până la 10 cm să fie uscat, apoi puteți adăuga și gazon proaspăt tuns”, a răspuns autoarea postării.

Cea mai bună metodă

Și alții au confirmat că au folosit metoda și funcționează.

“Cea mai bună metodă. Așa facem și noi.”

“Eu am pus grămadă toamna toate frunzele uscate și acum le pun în grădina pe toată suprafață, așa fac an de an!”

“Al treilea an de la prima mulcire a terenului pe care îmi cultiv legumele. În tot acest timp, s-a adunat un strat generos în care pot cultiva fără prea mari eforturi: paie, iarbă tunsă, coji de ouă pisate. Am citit că pentru combaterea dăunătorilor este foarte eficientă rostopasca. Am plantat rând cu busuioc și rând cu crăițe.”

“Aseară am pus și eu primele răsaduri și de jur împrejurul lor gazon tuns de sâmbătă. Am făcut asta și anul trecut și le-a mers mult mai bine decât când le puneam pe rând, le bibileam și le udam toată ziua, plus de nu mai știu câte ori săpate.”

“Bună treabă cu mulcirea, dar rupeți frunzele și copilii de la baza plantei!”

“La roșiile determinate nu se rup copilii. La cele nedeterminate, se rup așa e!”, a precizat autoarea postării.

“Determinate, adică cresc doar până la 70 cm max și nu se copilesc, se fac ca o tufă, iar nedeterminate, se copilesc și se palisează sau se leagă pe arac. Acestea din urmă, dacă sunt soi bun, pot face se 5-6 etaje”, a explicat altcineva.

“Compostul ajută la menținerea umidității în sol! Urmăresc un tip din Africa de Sud care a studiat în toată lumea asta legat de problema lor cu solul și lipsa umidității și asta e concluzia lui: compostul- cea mai la îndemână varianta! Un sol bogat în materie organică! Sunt așa multe variante simple și la îndemână oricui de îmbunătățire a solului din grădina cu materie organică. Nu mai aruncați nimic crud din gospodărie – faceți compost sau săpați tranșee și puneți acolo resturile vegetale din gospodărie.

Băimărenii compostează”. (ziare.com)

Articolul precedentAngajatorilor români li se recomandă să verifice de urgență telefoanele de serviciu ale angajaților și să elimine TikTok
Articolul următorLideri mondiali! 400.000 de români lucrează în industria videochat…