Veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală reprezintă venituri impozabile și le sunt aplicabile prevederile Cap. X „Venituri din alte surse” din Titlul IV – ”Impozitul pe venit” din Codul fiscal.

Persoanele care au realizat în anul 2022 venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea și depunerea Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I.” Date privind veniturile realizate”, la organul fiscal competent, până la data de 25 mai 2023, inclusiv. 

Pentru același tip de venituri, dar obținute în anul 2022 din străinătate, persoanei fizice îi revine obligaţia completării Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice – Capitolul I. „Date privind veniturile realizate – Secțiunea I.2: Date privind impozitul pe veniturile realizate din străinătate”, la același termen limită de depunere a declarației și efectuarea plății obligațiilor.

Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Persoanele fizice care au realizat în anul 2022 venituri din alte surse datorează contribuţia de asigurări sociale de sănătate, dacă valoarea realizată este cel puţin egală cu 12 salarii minime brute pe ţară, în vigoare la termenul de depunere a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Articolul precedentUn coordonator de departament tehnic câştigă între 1.000 şi 1.400 de euro net pe lună. La București, Timișoara sau Constanța…
Articolul următorPopulația României a ajuns la 21,9 milioane de oameni la 1 ianuarie 2023. Peste 51% sunt femei