Piața mondială a muncii va trece prin câteva schimbări fundamentale în următorii cinci ani, reiese dintr-un raport publicat duminică (30 aprilie) de Forumul Economic Mondial

Bazat pe informații de la 800 de companii, studiul arată că angajatorii se așteaptă ca 14 milioane de locuri de muncă (adică 2% din total) să dispară complet până în 2027.

Dezvoltarea mecanismelor de Inteligență Artificială (AI) va pune multe slujbe în pericol, pe măsură ce tot mai multe operațiuni vor fi automatizate.

Peste cinci ani, numărul job-urilor repetitive (precum casieri, secretari, operatori poștali) ar putea scădea cu 26 de milioane, arată același studiu.

În paralel, sectoarele în care se vor crea mai multe locuri de muncă sunt energia verde și dezvoltarea mecanismelor proprii de AI.

Potrivit raportului, companiile vor crește cu cel puțin 30% numărul slujbelor pentru analiști de date, experți în securitate cibernetică și specialiști în „machine learning”. (adevarul.ro)

Articolul precedentCarmen Brumă: Este o utopie să mănânci sănătos în lumea actuală. Noi ne mâncăm emoţiile. Omul modern nu a fost programat pentru asta (VIDEO)
Articolul următorInvenţia cu care patru antreprenori din Cluj au dat lovitura. Cercetarea a durat ani de zile