Un mare lanţ de magazine a limitat adaosurile comerciale înaintea datei de 1 august, a anunţat joi ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o întâlnire cu reprezentanţii Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România din sectorul alimentar, reprezentanţi ai procesatorilor, ai Consiliului Concurenţei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Administrare Fiscală.

“Dialogul cu dumneavoastră este esenţial, atât înainte cât şi post implementarea măsurilor incluse în OUG 67, pentru că trebuie să ne asigurăm că românii vor simţi cu adevărat efectele benefice ale acestui act normativ. Ştiu că vremurile sunt dificile pentru toţi, de aceea vă mulţumesc încă o dată pentru că aţi înţeles că trebuie să facem acest efort comun pentru a-i ajuta pe cei cu venituri mici şi medii să suporte mai uşor preţurile la produsele alimentare de strictă necesitate. Am văzut că un mare lanţ de magazine a limitat deja adaosurile comerciale, înaintea datei de 1 august. Îi felicit şi le mulţumesc. Este o dovadă clară că acest parteneriat pe care ni l-am asumat funcţionează şi acest fapt îmi dă încredere că mecanismul instituit prin acest act normativ va produce efectele aşteptate”, a declarat ministrul Agriculturii, potrivit unui comunicat al ministerului de resort.

Întâlnirea de joi de la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a avut drept scop evaluarea stadiului pregătirilor pentru implementarea OUG 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, act normativ ce îşi va produce efectele începând cu data de 1 august 2023.

În cadrul dialogului dintre autorităţi şi reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor implicaţi în lanţul comercial au fost discutate aspecte privind stadiul armonizării contractelor aflate în derulare pe lanţul de comercializare, clarificări în legătură cu lista produselor pentru care se vor aplica măsurile prevăzute în actul normativ, precum şi modalităţile în care vor fi operate şi verificate reducerile de adaos comercial, astfel încât implementarea actului normativ să se producă fără sincope.

Următoarea întâlnire dintre reprezentanţii autorităţilor, cei ai Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România şi reprezentanţii procesatorilor va avea loc în prima săptămână a lunii august, pentru a fi verificat stadiul implementării măsurilor prevăzute în actul normativ, imediat după intrarea în vigoare a OUG 67/2023.

Potrivit actului normativ, cota de adaos comercial practicat de procesator poate fi de maximum 20% faţă de costul de producţie al produsului calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuieli directe şi indirecte. Cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, poate fi de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Adaosul comercial practicat de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi Cash & Carry poate fi de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile sale directe şi indirecte. (ziare.com)

Articolul precedentFlorian Bodog: ‘Dezvoltarea’ propagandistică continuă de parcă de la Oradea ar zbura sute de mii sau milioane de pasageri
Articolul următorTârgul de Fete de pe Muntele Găina: Nicolae Furdui Iancu și Ionuț Fulea urcă pe scenă duminică / Ceremonial în memoria lui Avram Iancu și și Târgul meșterilor tradiționali Alba Tradițional