Infecții respiratorii mai des, dar și alte tipuri de infecții virale. Acestea sunt rezultatele stresului prelungit.  

Atacă tocmai celulele imune implicate în apărarea împotriva virusurilor. Ce înseamnă însă stres cronic și cum poate fi diagnosticat obiectiv? Aflăm de la Doctor de bine.

Perioade stresante prelungite. În sânge crește nivelul hormonilor cortizol și prolactină. Efectul acestora se vede în toate lanțurile metabolice din organism.

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog:„În stresul cronic secretându-se în permanență cortizol, cortizolul are receptori la nivel ADN-ul celular și asta el modifică în timp. Metabolismul glucidic metabolismul lipidic, dă tulburări pe tiroidă. Semne de stres cronic – oboseala excesivă. Semne mascate de depresie, tulburări de potență, tulburări de apetit, variații de greutate”.

În sânge crește LDL colesterol, colesterolul rău. De asemenea, cresc trigliceridele. Crește glicemia. Cum suferă tiroida?

Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: „Dacă ai o rezervă scazută de hormoi tiroidieni îți agravează hipotiroidia. Sau ai o boală auto-imună pe tiroidă. Poți să faci hipertiroidie”.

Sistemul imunitar, un organ difuz, este ușor de derutat. Nu doare. Nu face diferenţa între un pericol real – vine o maşină spre mine – şi emoţiile provocate de stres.

Ce facem? Atâta vreme cât mediul înconjurător este agresiv prin el însuși. Chiar dacă locuiți mai bine de opt ore într-o clădire de birouri. Chiar dacă sunteți în pustietate.

Brândușa Petrutescu, medic imunolog: „În cantități mari în sânge acționează asupra celulelor din sistemul imunitar, așa numitele limfocite T și le reduce durata de viață și, în timp, scade și numărul acestora. Un număr mic de limfocite înseamnă că nu mai pot face față eficient unui răspuns, ca o armata decimată și inamicul proliferea și pătrunde în organism prin poarte respiratorie, cutanată, orice fel de infecție limfocitele sunt implicate în lupta împotriva tuturor infecțiilor bacteriene și virale”.

Apar viroze mai des, infecții urinare, infecții cutanate. Pauza activă. Înseamnă plimbare în aer liber. Sistemul imunitar vrea să fie mișcat. Hormonii de stres sunt reduși instantaneu, pentru că e produs un alt hormone, care ne face să ne simțim bine – oxitocină. O plimbare prelungită, seara, este cel mai bun răspuns imun după stres.

Sursa: Pro TV

Articolul precedentO grupare din PNL vrea remanierea propriului ministru de finanțe, susținut de Bolojan: „Să negocieze sau să-și dea demisia”
Articolul următorRomânul care se oferă să lucreze “sub acoperire”: “Un angajat care se face că lucrează ca să-i prindă pe alții care se fac că lucrează!”