Alex Costache: Ordonanța DNA de începere a urmăririi penale față de fostul director general al Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB), George Alexandru Ivan, conține numeroase stenograme în care inculpații din dosarul Otopeni vorbesc de șpăgi de zeci de milioane de euro pentru prelungirea contractelor de închiriere a spațiilor comerciale de pe aeroportul Otopeni și despre pretinsa influența (pe care ei o consideră reală) asupra unor demnitari precum europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

Inculpații se lăudau inclusiv cu influență la nivelul SRI, însă nu este clar dacă această influență pretinsă era reală. De subliniat că nici unul dintre politicienii pomeniți de inculpați nu sunt surprinși în interceptări sau nu există probe că ar fi intervenit pentru prelungirea contractelor, cel puțin nu în ordonanța procurorului de aproape 400 de pagini.

Câteva FAPTE se desprind totuși din ordonanța DNA consultată de G4media.ro:

contractele de închiriere a magazinelor duty-free de pe aeroportul Otopeni cu firma Millenium Pro Design, pentru a căror prelungire inculpații au pus la bătaie șpăgi de zeci de milioane de euro, au expirat la finalul anului trecut și au fost prelungite cu încă 6 luni.

* sumele vehiculate cu titlu de mită pentru prelungirea cu încă cinci ani a contractelor de închiriere sunt uriașe, de ordinul zecilor de milioane de euro, în condițiile în care – notează procurorul DNA – doar în 2019 profitul net declarat al firmei Millenium Pro Design a fost de 5 milioane de euro, iar cifra de afaceri – aproape 90 de milioane de euro.

CE PRETIND inculpații în stenograme

Potrivit ordonanței DNA, pentru prelungirea contractelor de închiriere, inculpații ar fi mers pe mai multe căi încercând să își cumpere influență.

Influența la PNL

În stenograme, inculpații pretind că, dacă la rotativa guveramentală, ministerul Transporturilor ar reveni PNL, li s-ar prelungi contractele pe 10 ani. Iar dacă ministru ar fi Rareș Bogdan, atunci ar fi în avantajul lor pentru că l-ar numi director la CNAB pe unul dintre ei, adică pe fostul director George Alexandru Ivan. În discuțiile interceptate, inculpații discută și despre posibilul viitor ministru PNL al Transporturilor după rotativa guvernamentală:  Gheorghe Flutur sau Iulian Dumitrescu.

Potrivit documentului DNA, fostul director al CNAB, George Dorobanțu și patronul de la DNATA, libanezul Saadeh Hardan, au formulat denunțuri la DNA și au colaborat cu procurorii ca investigatori sub acoperire, adică au purtat tehnică de interceptare asupra lor la discuțiile cu ceilalți.

Un alt aspect interesant din ordonanța DNA se referă la unul dintre presupușii intermediari ai afacerii, Cristian Dumitru Bălan, considerat prieten cu europarlamentarul PNL Rareș Bogdan.

Despre Bălan, directorul de la Millenium, Radu Tănăsescu, susține că ar fi fost ofițer SIE ”din grupul de la Viena de pe vremea lui Băsescu”.

Context

Potrivit DNA, un intermediar, Cristian Dumitru Bălan și George Alexandru Ivan, fost director la Compania Națională Aeroporturi București pe vremea ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, i-ar fi cerut lui Cătălin Lăscuț, unul dintre patronii firmei care operează magazinele duty-free și restaurantele de pe aeroportul Otopeni, nici mai mult nici mai puțin decât peste 22 de milioane de euro.

În schimb, Bălan și Ivan i-ar fi promis lui Lăscuț că îl ajută să își prelungească contractele de închiriere de pe aeroportul Otopeni.

Notă: Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR

Articolul precedentUn bărbat din Timișoara s-a urcat pe bloc ca să vorbească la telefon, iar un vecin a crezut că vrea să se sinucidă
Articolul următorAcord între România și Ungaria pentru o conexiune rutieră lângă Salonta. „Vom conecta autostrada M3 din Ungaria cu sistemul de drum expres din Satu Mare”