Salariile bugetarilor urmează să crească peste doar cinci zile. Astăzi urmează ca ordonanța să fie aprobată de Guvern, după mai multe amânări. Totuși, nu toți lucrătorii la stat sunt vizați de această majorare.

Guvernul urmează sa aprobe, astăzi, ordonanța privind majorarea salariilor din sectorul bugetar. Acestea urmează sa crească începând cu luna septembrie, cu o pătrime din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea salarizării, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021. 

Ministrul Muncii susține că majorarea cu 25% înseamnă o creștere intre 70 și 150 de lei pentru fiecare bugetar, în funcție de grila de salarizare. 

Guvernul a mai încercat de câteva ori sa adopte creșterea salariilor bugetarilor însă a retras de fiecare data proiectul de ordonanță de pe ordinea de zi.

Săptămâna trecută, Guvernul a retras ordonanța prin care majora cu până la 50% salariile unor bugetari, din cauză că doar unii primeau bani în plus, iar Consiliul Economic și Social a decis că măsura ar fi discriminatorie. Și celelalte instituții care nu beneficiau de creșterea suplimentară prin această ordonanță ar fi depus, de asemenea, amendamente pentru a primi majorări.

Drept urmare, coaliția de guvernare a decis să retragă ordonanța și să le ofere tuturor angajaților bugetari doar diferența de un sfert până la grila din 2022. 

Reamintim că majorările salariale pentru bugetari trebuiau să intre în vigoare de la 1 iulie, însă Parlamentul a decis să includă și parlamentarii și primarii printre beneficiarii creșterilor salariale. Drept urmare, legea a fost atacată la Curtea Constituțională, unde încă nu a fost dezbătută. Acesta este motivul pentru care Guvernul venise cu o ordonanță de urgență de majorare a lefurilor bugetarilor. 

Acum excepții de la măsura creșterii salariilor sunt demnitarii si angajații din administrația publica. Nici medicii nu vor beneficia de o creștere a salariului. Salariile lor sunt la nivelul grilei din 2022 deja. (sursa)

Articolul precedentEstimarea privind recolta de porumb în UE, diminuată cu 10% din cauza randamentului mic în România, Franța, Bulgaria și Ungaria
Articolul următorStagiul militar de patru luni, plătit, pentru tineri, la un pas să devină realitate. Câți bani ar putea primi