Oamenii din Ștei sunt din ce în ce mai nemulțumiți. La această oră, sunt în a treia zi fără pic de apă la robinet. Dincolo de faptul că ni se aduce aminte mereu, în ulima perioadă, despre importanța igienei și a spălatului cât mai de des pe mâini (cu apă!), oamenii spun că se află la capătul răbdăriii din cauza faptului că de fiecare dată când plouă, orașul de pe Crișul Negru rămâne fără apă, de fiecare dată când e secetă, robinetele Șteiului seacă și ele, iar de fiecare dată când… bate vântul, în Ștei se oprește apa… De ani de zile!

Pe pagina de Facebook a Solceta Ștei, societatea primăriei care gestionează și alimentarea cu apă a orașului, cetățenii aflau ieri, cu stupoare, următoarele:

”Buna ziua, am promis ca va tin la curent cu situatia dar nu stiam ce sa va comunic. Incepand de duminica seara in statia de tratare nu a mai intrat decat un debit foarte mic de apa. Echipele noastre au plecat la baraj si au aerisit conducta pentru a indeparta dopul de aer.

Dupa aerisirea conductei debitul de apa care intra in statie tot nu a crescut, motiv pentru care oamenii nostri au inceput verificarea conductei la pas. Conducta are 12 km deci a durat o perioada mai mare de timp. Astazi am depistat locul in care conducta este sparta si am inceput sapaturile pentru a putea face reparatia necesara. Speram sa terminam astazi sapatura iar maine sa terminam cu inlocuirea tronsonului respectiv.

Din cauza faptului ca prin spartura iese multa apa in statie ajunge un debit mic. Toata apa care intra in statie este tratata si trimisa spre oras. In rezervoare nu mai avem apa stocata dar deseara vom inchide orasul si incercam sa adunam cat mai multa apa pentru dimineata. Maine inchidem traseul de la baraj pentru a putea inlocui conducta iar pe urma vom umple rezervoarele si intram in normal. La nivelul conducerii orasului s-a gasit si solutia pentru alimentare in perioadele de criza si probabil in maxim doua luni de zile problemele cu lipsa apei la robinete nu va mai exista. Va voi tine la curent cu stadiul lucrarilor.”

Reacțiie cetățenilor sunt, desigur, extrem de dure la adresa administrației, în condițiile în care orașul ARE două bazine funcționale, teoretic, cu capacitate de 2.000 de metri cubi, care ar trebui să asigure o autonomie de 12-24 de ore, în funcție de consum… Doar că, spune Solceta, acestea sunt goale. Se pare, spun cetățenii, că în Ștei ar mai exista un bazin, metalic, cu o capacitate mult mai mare, nefolosit însă din motive necunoscute nouă.

Așa că, până primăria Ștei va mai cârpi ceva, oamenii suferă și își mai varsă naduful pe internet. Nimeni însă, nu le spune nimic concret, DECÂT, în cuvintele Solceta, SĂ NU MAI BATĂ CÂMPII!! Citiți și admirați model de comunicare al unei administrații locale de oraș! (cont Facebook Solceta, 6 Mai 2020, ora 10.51)

”Va aduc la cunoștiință ca astazi începând cu ora12 există posibilitatea să rămânem fără apă. Nu există posibilitatea de a vă spune cu precizie deoarece nu pot controla nici vremea nici taierile de păduri. Ce putem să facem este să încercăm să asigurăm cât mai multă apă în funcție de condiții. Nu am motive pentru a-mi cere scuze deoarece nimic din ce se întâmplă rău nu este din cauza noastră. În actuala situație va trebui găsită o altă soluție pentru apa brută iar din câte știu eu această a fost găsită și chiar au început demersurile dar aceste proceduri, avize, etc durează deci problema nu se va rezolva în câteva luni. Va rog pe cei care nu pricepeti despre ce este vorba și nici nu vreți să pricepeti sa nu mai bateti câmpii.

Concluzia? Doar Dumnezeu știe. Ce e clar este faptul că Șteiul va sta, mult și bine, pe sec, și că nimic din ce se întâmplă rău nu e din cauza conducerii orașului… O fi atunci din cauza cetățenilor? Ne va spune, probabil, Solceta. Adică ne va aduce la cunoștiință

Articolul precedentVreți nuntă? Faceți o ședință a PNL condusă de Klaus Iohannis, la Vila Lac! Cu 17 persoane minim. Și cu ”dar”!
Articolul următorZborurile spre și dinspre 12 țări rămân suspendate până în 16 iunie