Patrick Andre De Hillerin: Acum vreo două săptămâni, din senin, Camera de Comerț și Industrie a României, susținută de o târlă de organizații patronale, emite un comunicat prin care decretează că este absolut necesară și urgentă o reorganizare administrativ-teritorială a României. Și, ca să dovedească faptul că s-au pregătit temeinic, băieții și fetele din CCIR, precum și din celelalte organizații patronale care-i susțin, ne anunță că neapărat trebuie să rămână doar 15 județe, acelea desemnate de către ei prin comasarea a două, trei sau chiar patru dintre județele actuale. De asemeni, comunele, conform noii organizări administrativ-teritoriale, ar trebui să aibă minimum 5.000 de locuitori, iar orașele ar trebui să aibă minimum 10.000 de locuitori. Pentru că, tovarăși, trebuie să facem economii la bugetul de stat, ca să avem bani să sprijinim mediul de afaceri, care nu mai poate, se sufocă, e pe perfuzii.

Nici nu publicase Camera de Comerț și Industrie

comunicatul cu pricina, că au și sărit să dezvolte subiectul două publicații: 3sudest, sau așa ceva, din Constanța, locul de unde provine și șeful CCIR, și g4media din București, locul unde colaborează fondatoarea 3sudest. Analize profunde, date statistice, editoriale percutante, totul scos din joben aproape instantaneu, semn că materialele stăteau în șpec de ceva vreme. Lipsea (P)-ul care, în mod normal, trebuie să marcheze astfel de advertoriale, dar nu ar fi o premieră pentru cele două publicații.

Pentru ca cercul să se închidă cu o lipitură perfectă, la câteva zile după comunicatul CCIR apare un deputat independent, Tudor-Vlad Benga, ales pe listele USR-PLUS, care depune un proiect de lege pentru reorganizarea administrativ-teritorială a României. Și pentru a nu mai exista dubii de vreun fel că ața acestei cusături este de un alb pur, proiectul lui Tudor Benga propune fix 15 județe, comune doar de la 5.000 de locuitori în sus și orașe numai și numai de la 10.000 de locuitori în sus. Desigur, toată lumea crede în coincidențe, mai ales când sunt atât de străvezii.

Problema nu este că

onor Camera de Comerț și Industrie a României a lansat o mică și nu chiar vioaie campanie de presă și politică pentru reorganizarea administrativă a României. Această reorganizare este, cel mai probabil, necesară, numai că ea trebuie făcută pentru a pregăti România pentru viitor, nu pentru a o întoarce la obiceiuri și tradiții ale trecutului.

Dar, pentru a putea vorbi despre viitor, ar trebui ca cineva dintre cei implicați în molfăirea de astfel de proiecte să gândească înainte de a le așterne într-un document Word. Propunerea împinsă în față de către CCIR, Benga și ziariștii afiliați dovedește nu neapărat că nu ar fi gândit cineva, ci că, dacă a făcut-o, a făcut-o în termenii economici ai începutului revoluției industriale, nu în cei ai unui viitor din ce în ce mai simplu de prefigurat.

Camera de Comerț și Industrie a României

gândește, dacă o face, având obiective meschine, rupte direct din trecutul care se îndepărtează de noi cu pași mari, oricât de recent ar fi. Viziunea acestor oameni cuprinde aglomerări mari de populație, pe suprafețe reduse, care să furnizeze mână de lucru ieftină pentru diverse companii. Statul trebuie să economisească fondurile, pentru a putea oferi bani pseudo-investitorilor, astfel încât aceștia să-și dezvolte afacerile cu cât mai puține fonduri proprii și cât mai multe fonduri publice, în numele creării de locuri de muncă.

Acest mod de dezvoltare este deja depășit de realitate, iar în maximum douăzeci de ani va fi complet depășit de ceea ce se întâmplă în economie și industrie. În fabricile, depozitele și magazinele viitorului, un viitor destul de apropiat, nu vor mai lucra oameni, ci roboți. Oricât de ieftină va fi mâna de lucru, nu va putea bate costurile și puterea de muncă a roboților industriali. Chiar și în agricultură vor lucra preponderent roboți, serviciile publice vor fi robotizate și așa mai departe. În aceste condiții, a-i forța pe oameni să se strângă de pomană în localități de dimensiuni mari este o tâmpenie. Nu vor avea ce face în orașele mari, nu va mai exista nici o justificare pentru existența cartierelor în care se înghesuie blocuri cu sute de apartamente. Ca să vă faceți o idee despre cum vor arăta orașele viitorului, uitați-vă la orașele miniere din Valea Jiului: pustii, pline de clădiri părăsite, bântuite de câini vagabonzi și de sfere de ciulini purtate de colo până colo de pale răzlețe de vânt.

Dar înainte de a te gândi ce economii faci

prin desființarea a mii de primării, a aproape 30 de consilii județene și prin comasarea a zeci de instituții publice, ar trebui să te gândești cum rezolvi problema colectării de taxe de la oamenii pe care-i lași fără ghișee, fără casierii, fără polițist. Digitalizezi, vor spune unii. Da, sigur, digitalizezi. Dar când? În câți ani de la desființarea primăriilor?

În mod normal, nici o discuție despre reorganizarea administrativ-teritorială a României nu ar trebui să aibă loc până când digitalizarea administrației publice nu va fi încheiată în procent de 100%. Și până când nu va exista o practică de câțiva ani în care să se îndrepte toate erorile inerente sistemelor informatice și în care totul să funcționeze impecabil. De-abia atunci, când se va întâmpla asta, vom putea vorbi despre eliminarea oamenilor inutili din sistem. Când vom avea puse la punct toate legile care stabilesc modul de despăgubire a oamenilor pe care-i forțezi să se strămute, fie doar și prin eliminarea unor servicii minime, atunci, da, vom putea vorbi despre desființarea unor localități.

Dar mai este mult, foarte mult până acolo.

Cam peste douăzeci de ani, dacă avem optimismul lui Brucan, vom putea vorbi despre comasări de județe și de UAT-uri. Asta în condițiile în care se va construi infrastructura necesară pentru acest lucru. Dacă nu, Camera de Comerț și Industrie a României din anul 2043 nu va face altceva decât să emită comunicate prin care să ceară reorganizări administrative.

Pentru că, acolo unde nu există viziune, oamenii se ocupă cu frecatul mentei, rumegarea unor concepte învechite și prezentarea cailor verzi de pe pereți drept realizări inatacabile. (catavencii.ro)

Articolul precedentO familie de vegani își amenință vecinii cu instanța dacă mai gătesc carne cu geamul deschis: ”Mirosul ne face să ne simțim rău”
Articolul următorZone cu restricții sau taxe pentru mașini, în București și alte 12 mari orașe