La o vizită obișnuită în supermarket, ne concentrăm deseori pe aspectul fructelor și legumelor, lăsând la o parte detaliile mai mici, cum ar fi etichetele sau autocolantele pe care sunt aplicate coduri. Însă acestea pot dezvălui multe informații despre originea și metoda de cultivare a produsului. Aflați ce sunt codurile “PLU” și cum vă dați seama dacă ce consumați este sănătos.

Ce sunt codurile PLU?

Codurile PLU (Price Look-Up) sunt etichete unice, cu un set de numere, folosite pentru identificarea fructelor și legumelor în magazine. Aceste coduri nu numai că ajută angajații să identifice și să tarifeze corect produsele, dar oferă și informații valoroase despre modul în care a fost crescut respectivul aliment.

„Federația Internațională pentru Standardele Produselor atribuie PLU pe baza îndeplinirii de către solicitanți a cerințelor și a faptului că primește suficient sprijin din partea unei varietăți de asociații de produse din întreaga lume.”, a explicat Brianna Shales, director de marketing la Stemilt Growers, care face parte, de asemenea, din Comitetul de Identificare a Produselor pentru Asociația Internațională a Produselor Proaspete, scrie Huffpost.com.

„Etichetele autocolante sunt folosite pe toate tipurile de fructe și legume în scopul identificării.”, a declarat Jeff Salchenberg, managerul programului și al categoriei de produse pentru New Seasons Market. „Ele sunt utile în diferite puncte pe parcursul lanțului de aprovizionare”. 

„Autocolantele PLU sunt mai frecvente la fructe decât la legume sau ierburi”, a spus Shales. Uneori, autocolantul merge pe ambalaj, adesea în cazul ierburilor. „Coriandrul, de exemplu, are un cod PLU ca identificator pentru controlul la casă, dar este învelit pe mănunchi, deoarece un autocolant nu ar adera la un mănunchi de coriandru.”, a spus Shales. 

Decodarea numerelor PLU

Coduri de patru cifre, care încep cu 3 sau 4: Produsele care prezintă aceste coduri au fost cultivate convențional. În traducere simplă, asta înseamnă că la cultivarea lor s-au folosit diverse substanțe chimice, cum ar fi pesticide, îngrășăminte și altele, pentru a obține recolte mai bune și mai rapide.

Coduri de cinci cifre, care încep cu cifra 8: Un cod PLU care începe cu cifra 8 este un semnal clar că produsul a fost modificat genetic. Fructele precum bananele, pepenele galben și papaya se numără printre cele mai frecvent modificate genetic. Prin urmare, când achiziționați aceste fructe, este recomandat să verificați codul PLU și să evitați cele marcate cu cifra 8 dacă doriți să evitați alimentele modificate genetic.

Coduri de cinci cifre, care încep cu cifra 9: Indică faptul că produsul a fost cultivat organic. Aceasta înseamnă că fructul sau leguma respectivă a crescut fără utilizarea pesticidelor, îngrășămintelor chimice sau antibiotice. Un adevărat dar pentru sănătate!

Lipsa unei etichete: Dacă nu reușiți să găsiți un sticker PLU pe fructul sau leguma pe care doriți să o cumpărați, este recomandat să căutați un alt produs sau să verificați ambalajul exterior. Lipsa unui cod nu garantează că produsul este pur și lipsit de substanțe nocive.

În Europa, probabil că veți vedea mai puține PLU, deoarece o mare parte din produse sunt preambalate. „Merele în multe țări europene nu sunt vândute în vrac sau individual, așa că nu vor avea un autocolant. Ele sunt vândute în pachete.”, a spus Shales.

„Nu vă faceți griji dacă produsele neambalate NU au un autocolant.”, a spus Myers. „Sunt foarte puțini cultivatori la scară mică care își lipesc autocolante pe produsele lor – gândiți-vă doar la forța de muncă implicată în aplicarea manuală a unui autocolant pe fiecare roșie care iese din câmp.”

Recomandări

Este important să acordăm o atenție deosebită codurilor care încep cu cifra 8. Specialiștii avertizează că alimentele care prezintă acest cod sunt modificate genetic și s-ar putea să nu fie cele mai bune alegeri pentru o dietă sănătoasă.

În concluzie, etichetele PLU reprezintă o unealtă extrem de utilă pentru consumatori, oferind transparență și informații despre originile alimentelor. O alegere conștientă înseamnă o alegere sănătoasă, așa că data viitoare când faceți cumpărături, nu uitați să acordați o atenție deosebită acestor coduri. (sursa)

Articolul precedentIoan Mang: Cum să împiedicăm marile companii să-și exporte profiturile și să renunțe la un astfel de comportament mai puțin etic?
Articolul următorCând vine toamna? Prognoza meteo pentru perioada 28 august – 25 septembrie