Ioan Mang, deputat PSD Bihor: În perioada 26 – 27 octombrie, am onoarea să particip din partea Comisiei pentru Industrii și Servicii a Camerei Deputaților la “Conferința Interparlamentară privind stabilitatea, coordonarea și guvernanța economică în Uniunea Europeană” organizată la Madrid (Spania).

Temele care au fost dezbătute în cadrul evenimentului au vizat provocările guvernanței și redresarea economică a UE în context internațional; arhitectura noii guvernanțe: planurile bugetar-structurale pe termen mediu și traiectoria cheltuielilor nete specifică fiecărei țări; integrarea dimensiunii sociale în guvernanța economică; și autonomia strategică deschisă.

Împreună cu colegii mei din Grupul S&D, care cuprinde membrii partidelor social-democrate și socialiste din UE, am discutat despre necesitatea unor măsuri adaptabile precum chestiunea privind deficitul bugetar sub 3% și gradul de îndatorare publică sub 60% pentru țările membre ale Uniunii.

Din dezbateri a reieșit necesitatea ca aceste ținte fiscale să poată fi depășite dacă se impune rezolvarea unor probleme importante pentru nivelul de trai și securitatea cetățenilor din statele membre, cum sunt educația, sănătatea și transportul verde sau, în cazul României, cum este cazul autostrăzilor. Este nevoie de această flexibilitate pentru că economiile statelor membre să se poată adapta la noile realități geopolitice, dar mai ales la cele interne, pentru a putea susține o dezvoltare economică durabilă, incluzivă, dar și competitivă. Desigur totul trebuie să fie pe baza unor bugete transparente care să arate eforturile de reducere a cheltuielilor administrative și care, în câțiva ani, să conducă la încadrarea în deficitul stabilit.

De asemenea, am încercat să identificăm posibile soluții atât pentru acoperirea nevoii uriașe de investiții în domeniile prioritare la nivelul UE – decarbonizarea, digitalizarea, apărarea -, cât și pentru consolidarea sustenabilității finanțelor publice.

Vă reamintesc faptul că, în acest semestru (iulie-decembrie 2023), Spania deține președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene având următoarele patru priorități: promovarea reindustrializării Europei, progresul în tranziţia ecologică, consolidarea pilonului social și a unităţii europene. (sursa)

Articolul precedentSONDAJ. 56% dintre români consideră că războiul din Orientul Mijlociu ar putea determina acţiuni teroriste islamiste care pun în pericol securitatea populaţiei din România
Articolul următorDe sărbători vom plăti mai puțin pentru aceste alimente. Lista completă