Farmaciștii din Iași se pregătesc pentru o amplă campanie de comunicare și de informare în tot județul, cu scopul descurajării consumului excesiv de antibiotice. Președintele Colegiului Farmaciștilor din Iași, Gabriela Tătărîngă, atrage atenția că suntem la punctul terminus: există șansa ca dacă nu reducem acum consumul de antibiotice, ele să nu mai fie eficiente în viitor, relatează Ziarul de Iași.

„Am ajuns fruntaș cu această statistică negativă, trebuie să intervenim cât mai putem pentru a găsi soluții pentru infecții. Dacă fenomenul de rezistență la antimicrobiene a luat o amploare atât de mare, e posibil ca viitorul apropiat să nu avem soluții terapeutice și ce o să ne facem atunci? Este bine să intervenim acum, să educăm populația, să vorbim cu pacienții noștri și să înțelegem cu toții, personal medical sau pacienți, că trebuie să oprim acest trend”, a spus Gabriela Tătărîngă.

Aceasta a spus că presiunea societății e mare: oamenii cred că antibioticele îi vindecă de orice și trec, adesea, la automedicație.

„Îmi imaginez, prin translație, că ceea ce se întâmplă în farmacii se întâmplă și la medicul de familie. «Tușesc, mă doare, dați-mi un antibiotic». Medicul stă, explică, dar pacienții adesea sunt foarte nemulțumiți și poate, uneori, decât să pierzi pacientul poate cedezi. Dar cred că și colegii noștri medici au înțeles că acest fenomen de rezistență la antimicrobiene este foarte important și dacă nu intervenim nu e foarte bine. Trebuie să începem din spate, să ducem această luptă și să nu ajunge într-o situație în care să nu mai putem face aproape nimic”, a explicat specialistul. (sursa)

Articolul precedentDoar 5% dintre părinţi îşi înscriu copiii la cursuri de educaţie pentru sănătate, iar școlile care pun la dispoziție opționalul sunt insuficiente, afirmă Alexandru Rafila
Articolul următorPrecizări de la ANAF privind modificarea plafoanelor de încasări și plăți în numerar