Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este partidul surpriză al alegerilor parlamentare din 2020. O formațiune cvasinecunoscută în peisajul mainstream al politicii românești, cu lideri politici aflați la limita notorietății publice, cu o orientare de extremă dreapta, ultranaționalistă și antieuropeană, a depășit, conform rezultatelor exit-poll-ului, 5% și a reușit acolo unde politicieni mult mai titrați și-au spart capetele de infamul prag electoral. Păstrând proporțiile, AUR-ul din 2020 este PRM-ul din 2000.

O victorie cu atât mai surprinzătoare cu cât o comparăm cu rezultatele obținute de AUR la alegerile locale desfășurate cu mai puțin de 3 luni în urmă: pe 27 septembrie, AUR oscila între locurile 13-16 în topul partidelor politice după ce obținea 0,99% dintre voturile pentru alegerea consiliilor județene, 0,43% dintre voturile pentru consiliile locale și 0,29% din voturile pentru alegerea primarilor.

AUR este un partid condus de co-președinții George Simion (cap de listă la Senat) și Claudiu Târziu (cap de listă la Camera Deputaților).

Partidul a fost practic înființat pe 1 decembrie 2019, de către George Simion după ce acesta candidase, fără succes, ca independet la alegerile europarlamentare din același an.

Membrii sau simpatizanții Alianței pentru Unirea Românilor s-au remarcat, în special în ultima perioadă, printr-o prezență extrem de vocală în social media.

Cel mai recent exemplu l-a reprezentat scandalul din jurul pelerinajului la peștera Sf. Andrei și a sfidării autorităților de către IPS Teodosie, când avocata sa, Diana Șoșoacă Ivanovici, aflată pe primul loc la Senat pe listele AUR de la Iași, a declarat că „și dacă ne-ar fi oprit, o luam pe câmp şi ajungeam la Sfântul Andrei. Doamne ajută!”

AUR se identifică drept un partid conservator. Ce înseamnă a fi „conservator” în anul 2020 aflăm chiar din în programul politic al AUR, formațiune care se sprijină pe patru piloni: familia (obligatoriu tradițională), națiunea (română), credința (evident, creștină) și libertatea (dar cu anumite limite).

puteți citi analiza completă pe digi24.ro

Articolul precedentEXIT-POLL CURS-Avangarde: PSD câştigă alegerile parlamentare. În Parlament ar putea intra şapte partide
Articolul următorSenat: PSD – 30,6%, PNL – 29,1 % USR-PLUS – 16,4 % / Camera Deputaților: PSD -30,5%, PNL – 29%, USR-PLUS – 15,9% / AUR ar intra în Parlament. PMP și Pro România, la limită – exit-poll CURS-Avangarde pentru ora 19.30