Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Căciu, susține că pragul de 1000 de euro net al câștigului salarial mediu va fi depășit mult mai rapid, înainte de jumătatea anului, față de termenul de final de an introdus în programul de guvernare.  

„Pentru prima dată în istorie salariul mediu net a depăsit 1000 euro (5.079 lei) potrivit ultimelor date pentru luna decembrie 2023, comunicate de INS. Realitatea datelor statistice ne arată că salariul mediu brut a crescut cu 15,5% în anul 2023, iar cresterea reală (dupa eliminarea efectului inflației) a fost de 8,3%. Unii ar putea spune ca datele comportă caracterul conjunctural al finalului de an, decembrie fiind luna în care se mai acordă bonusuri, prime și alte stimulente financiare. Este evident, însă, că privind evoluția lunară anterioară lui decembrie 2023, vedem că traiectoria creșterii salariilor din România într-o guvernare cu premier PSD este una solidă”, a scris ministrul într-un material de opinie pentru Digi24.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a mai arătat că „în septembrie, salariul mediu net era 4593 de lei, în octombrie a urcat cu aproape 100 de lei, la 4692 de lei, iar în noiembrie a ajuns la 4765 de lei”, concluzionând că astfel „este cât se poate de logic ca, în acest ritm, în 2024 nivelul de 5000 de lei (adică 1000 de euro) va fi atins în mod natural mult mai rapid, înainte de jumătatea anului”.

Totodată, ministrul a reamintit că „în programul de guvernare al PSD al echipei conduse de premierul Marcel Ciolacu la preluarea mandatului, în iunie 2023, pragul de 1000 de euro net al câștigului salarial mediu era anunțat drept țintă la finalul anului 2024”.

De asemenea, potrivit ministrului, „un element esențial care a susținut acest traseu este majorarea constantă a salariului minim, care în 2023 s-a realizat, în premieră, de două ori: la 1 ianuarie, de la 2550 la 3000 de lei, și la 1 octombrie, de la 3000 la 3300 de lei”.

„Doar cu salarii cât mai apropiate de statele europene putem opri muncitorii români să-și caute joburi în afara țării și putem spera că vom aduce înapoi românii care muncesc în Europa. (…)  Faptul că traseul spre 1000 de euro al salariului mediu net devine ireversibil reprezintă pasul firesc pentru o țară care se dezvoltă. Noi credem cu tărie că România are nevoie de locuri de muncă plătite corect și, de aceea, pentru PSD, cresterea veniturilor românilor va continua să reprezintă o prioritate a guvernării”, a mai subliniat ministrul. (sursa)

Articolul precedentMarcel Ciolacu demisionează dacă peneliștii ies de la guvernare: „În acel moment domnul preşedinte va primi mandatul meu”
Articolul următorAdministrația Trump și-a șantajat aliații pentru a cumpăra armament din SUA?