Google a dezvăluit o actualizare uriașă care semnalează “începutul sfârșitului” pentru utilizarea parolelor pentru accesul la conturile Gmail.

Gigantul web a început să implementeze noua sa tehnologie de chei de acces, care va permite miliardelor de utilizatori să se autentifice pe site-uri și aplicații așa cum deblochează un dispozitiv – cu o scanare a amprentei, a feței sau cu un cod PIN de pe dispozitiv care poate verifica identitatea lor.

Se așteaptă ca noul tip de autentificare online să înlocuiască în cele din urmă parolele, deși va dura ceva timp până când se va întâmpla acest lucru, deoarece tehnologia este încă în stadiul incipient, scrie Dailymail.

Experții spun că acest lucru va permite oamenilor să acceseze și să utilizeze noua lor cheie de acces fără parolă pe diferite dispozitive. Acest lucru va împiedica utilizatorii să se autentifice din nou la fiecare cont pe fiecare dispozitiv, reducând astfel riscul utilizării de parole ușor de ghicit și, prin urmare, creând un sistem mai sigur.

Tehnologia a fost, de asemenea, implementată în iOS16 de la Apple și în ultima versiune de MacOS, în timp ce Microsoft a implementat-o prin intermediul aplicației Authenticator.

Ebay, PayPal și Docusign folosesc deja cheia de acces, împreună cu un număr de alte companii.

Acesta a fost creat de corpul de industrie FIDO (Fast Identity Online) Alliance și World Wide Web Consortium, cu Google, Apple și Microsoft drept principalii promotori. Giganții tehnologici au declarat că noul sistem permite oamenilor să utilizeze autentificarea prin scanarea amprentei sau a feței de pe smartphone-ul lor ca modalitate de a se autentifica pe alt dispozitiv aflat în apropiere, indiferent de sistemul de operare sau browserul pe care îl rulează.

Aceasta este o funcție deja disponibilă pentru dispozitivele Apple, unde cineva care poartă un ceas Apple poate debloca un telefon sau MacBook. Acest lucru reduce necesitatea ca oamenii să-și amintească o gamă largă de combinații de nume de utilizator și parole pentru a se autentifica pe diferite servicii, ceea ce a dus adesea la utilizarea acelorași parole pentru mai multe conturi.

Experții au avertizat anterior că acesta este unul dintre cele mai mari riscuri de securitate din lumea digitală.

Utilizatorii pot crea și stoca o cheie de acces pe orice dispozitiv compatibil pe care îl utilizează – cum ar fi iPhone-uri care rulează iOS16 și dispozitive Android care rulează Android 9.

Utilizatorii vor putea de asemenea să o partajeze cu alte dispozitive de pe sistemul de operare utilizând servicii precum iCloud sau manageri de parole precum Dashlane și 1Password. (ziare.com)

Articolul precedentCum sunt adaptate filmele pentru platformele de streaming și de ce sunt gândite altfel decât cele destinate cinematografului / Sunt echivalentul pe ecran al junk food-ului: ușor de consumat după o zi grea de muncă, dar nu tocmai hrănitoare
Articolul următorCât de populară mai este monarhia în rândul tinerilor din Europa?