În condițiile aparentelor mobilizări de trupe rusești la granița estică – oricare ar fi ea, a Ucrainei, s-au întețit apelurile disperate ale președintelui ucrainean Zelinski pentru primirea țării sale în NATO la summit-ul Alianței din acest an.

Dacă ar fi să se ia o astfel de decizie acum, doar pe aceste considerente, românii din Ucraina ar fi, iarăși, VICTIMELE unui diktat!

Dar, înainte de asta, să ne aduce aminte cum am intrat noi în NATO, dincolo de povestea cu sângele sârbesc – o altă țară care face tot ce poate împotriva minorității românești de acolo!! Am intrat după ce ani de zile a trebuit să ne pupăm și să ne împăcăm cu vecinii, după ce am renunțat la niște drepturi istorice și așa mai departe. ȘI! Am intrat după ce au trebuit realizate REFORME, profunde și NECESARE pentru protejarea minorităților!

Ucraina e departe de asta! E departe de pupatul cu vecinii și e la ani lumină distanță de un tratament NORMAL al minorității românești. Până atunci, dacă ne știm interesele, nu cele de slugă, ci interesele de țară, ar trebui să ne opunem cu toată forța. Dar să nu ne amăgim…

Să ne amintim! În iunie anul trecut, guvernul Ludovic Orban acorda ajutor umanitar Ucrainei pentru combaterea efectelor pandemiei (pentru că la noi le combătea bine!…), dar subliniind că ajutorul NU are în vedere comunitățile românești din țara vecină. Sec.

Să ne mai amintim! Tot anul trecut, FĂRĂ LICITAȚIE, guvernul Orban și Nelu Tătaru cumpărau echipamente medicale de 7 milioane de lei pentru Ucraina.

Așa cum scria și BihorNews anul trecut, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat recent într-un discurs oficial că România a ocupat nordul Bucovinei în 1918! ”O bună parte din teritoriile Galiției au fost ocupate de trupele poloneze, Bucovina de Nord de români, iar Transcarpatia i-a revenit Cehoslovaciei,” a spus acesta.

Nu mai are nicio importanță că președintele Ucrainiei ignoră în cel mai pur stil stalinist istoria, că Unirea s-a făcut prin voința democratică a oamenilor și consfințită prin tratate internaționale. Tot ce contează ACUM e ce va face România de azi.

Ce face președintele Klaus Iohannis, ce face primul ministru Ludovic Orban, ce face MAE și ce fac parlamentarii noști europeni? Pentru că regimul Zelinski depinde de sprijinul UE pentru a supraviețui. Punct.

Iar Ucraina nu este nici pe departe la prima abatere nici din punct de vedere revizionist și nici din punct de vedere al persecutării minorităților care trăiesc acolo. Iar aici, avem un exemplu de luat de la Ungaria!

Anul trecut, un site internet în limba română din Ucraina a raportat un nou val de cazuri de persecutare a minorităților etnice de către autoritățile ucrainene. Astfel de acte de persecuție se petrec permanent din momentul în care Ucraina și-a lansat campania distructivă prin care interzice școlilor să predea în limbile minorităților care se vorbesc încă pe teritoriul său.

Într-o conferință de presă tot din 2019, Ruslan Storojuk, șeful serviciilor de securitate ucrainene din regiunea Cernăuți, a declarat că au fost disponibilizați funcționari publici din regiunea sa din cauză că au avut dublă cetățenie (de exemplu, cetățenia ucraineană și română — ceea ce înseamnă că cetățenii UE sunt, și ei, afectați). Iau UE tace complice!

În plus, serviciile de securitate ucrainene hărțuiesc mereu asociațiile culturale ale minorităților etnice. De exemplu, Centrul cultural român „Eudoxiu Hurmuzachi” a fost acuzat, nici mai mult, nici mai puțin, de subminarea integrității teritoriale și a inviolabilității Ucrainei. Iar UE tace complice! Iar ai noștri nu fac nimic!

Face însă Ungaria care a spus clar – și nu au rămas doar vorbe, că va bloca orice aspirații europene sau legate de NATO ale Ucrainei dacă drepturile maghiarilor de acolo nu sunt respectate. Și așa a făcut. Noi ce vom face?

Articolul precedentDan Barna se scuză. Cu mască pe vârf de munte, fără mască pe o terasă aglomerată…
Articolul următorIarna a pus stăpânire pe Europa: Ger și ninsoare în miezul primăverii în mai multe țări