Un grup de sociologi de la Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV) al Academiei Române au publicat ieri, 16 Iunie 2021, un raport cu rezultatele unui sondaj de opinie la nivel naţional privind felul în care populaţia României vede pandemia COVID-19 (percepţii, evaluări, atitudini), consecinţele acesteia asupra vieţii oamenilor şi funcţionării societăţii, precum şi vaccinarea, ca soluţie la criza sanitară pe care o parcurgem. Este primul studiu științific pe această temă, așa că, în sfârșit putem vorbi pe date concrete și nu pe lozinci și impresii.

Studiul vine să contrazică multe dintre ideile (greșite) vehiculate în spațiul public, așa că îl recomand spre lectură tuturor interesați să afle – dintr-o sursă sigură și de încredere – percepția românilor privind criza pe care o trăiesc de mai bine de 15 luni. Raportul se poate descărca de aici. Ideal ar fi ca și ”autoritățile” noastre să se coboare din turnul lor de fildeș și să citească, dacă nu tot raportul (să nu obosească), măcar partea de concluzii. Ar fi și pentru ei o lectură revelatoare.

Astăzi, aș vrea să mă opresc asupra unui singur aspect din raport, aspect relevant pentru ”succesul” campaniei de vaccinare care s-a împotmolit aproape definitiv.

În ciuda discursului ”autorităților” care spun mereu că populaţia are o mentalitate „conservatoare” (mai ales votanții PSD) şi, din acest motiv, ea manifestă o reţinere în a susţine măsurile în vederea prevenirii şi combaterii pandemiei, raportul arată că această idee vehiculată de Cîțu, Arafat, Iohannis și alți politruci este complet eronată.

În cea mai mare parte, populație e conştientă de gravitatea situaţiei în care ne aflăm şi consideră că pandemia nu va lua sfârşit prea curând. De asemenea, o majoritate apreciabilă, de aproape două treimi, avut contact indirect cu noul coronavirus. Altfel spus, în formarea percepţiilor, atitudinilor şi evaluărilor faţă de pandemie, majoritatea oamenilor au la dispoziţie şi propria experienţă, care se adaugă mesajelor din media şi de pe reţelele sociale”.

În privinţa vaccinării împotriva COVID-19, ”media estimărilor subiecţilor cu privire la proporţia populaţiei adulte a României care se va vaccina în anul 2021 este de 52%. Acest prag, de ceva mai mult de jumătate din populaţia adultă, este întărit de faptul că mai mult de jumătate (56%) dintre subiecţii cercetării ar recomanda unei persoane apropiate să se vaccineze”.

Într-un moment social critic, 37% dintre participanţii la sondaj au identificat drept motivaţie a respingerii vaccinării „lipsa de informare şi proasta informare”, chiar „manipulare şi dezinformare”. Așadar, se confirmă încă odată, de dată printr-un instrument științific, eșecul campaniei de informare avându-i protagoniști pe Cîțu, Arafat, Bode, Mihăilă și alte personaje sinistre de la vârful guvernării. Cu cât aceștia vorbesc mai mult de vaccinare, cu atât procentul de populație care va respinge vaccinarea va crește! Îmbunătăţirea comunicării pare a fi o parte importantă a creşterii ratei de vaccinare. Iar această îmbunătățire nu poate veni de la niște personaje uzate și lipsite de încredere precum reprezentanții ”autorităților”.

O altă problemă identificată de reputatul Cătălin Zamfir în deschiderea raportului este că ”prevenirea şi combaterea pandemiei include o componentă socială critică şi care nu poate fi tratată doar din perspectivă medicală. De la început, strategia de prevenire a răspândirii noului coronavirus trebuia să fie pe baze medicale şi sociologice. A considera criza actuală doar ca o problemă medicală şi tratarea acesteia doar cu mijloace administrative conduc, inevitabil, la rezultate sub aşteptări. Populaţia este percepută ca un simplu pacient. Ea este însă o comunitate, care a suportat criza timp de peste un an şi trei luni. Populaţia trebuie percepută drept un partener al soluţionării acestei crize medicale şi sociale”.

Eu aș merge un pas mai departe și aș spune că până când suntem luați de proști de ”autorități”, nimic nu va funcționa! Este lecția pe care, dacă actualii guvernanți de ”dreapta” nu o înțeleg foarte repede, în curând vor ajunge exact acolo de unde au venit. În Opoziție! (printreranduri.net)

Articolul precedentBihorul a primit cei mai mulți bani pe PNDL 1 și 2 pe vremea fostei conduceri a Consiliului Județean!
Articolul următorCum arată SUCCESUL gestionării unui an și trei luni de criză…