Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunţă menţinerea finanţării pentru asistenţa medicală, în urma negocierilor cu reprezentanţii Colegiului Medicilor din România.

„Săptămâna aceasta au avut loc negocieri între Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Colegiul Medicilor din România (CMR) pentru modificarea şi completarea Contractului-cadru şi a Normelor metodologice de aplicare a acestuia, în vederea continuării procesului de implementare a Planului naţional de prevenire şi combatere a cancerului în România, aprobat prin Legea nr. 293/2022, cu modificările şi completările ulterioare, la nivelul unităţilor sanitare cu paturi, asistenţei medicale primare şi în ambulatoriul clinic de specialitate. La întâlnirea de negocieri a fost prezent şi domnul ministru al sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila”, anunţă, joi, CNAS, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că CNAS şi CMR au convenit:

– menţinerea valorilor aferente punctelor per capita şi pe serviciu din asistenţa medicală primară.

– menţinerea valorilor aferente punctului pe serviciu în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate.

Asistenţa medicală primară

Pentru punctul per capita: 12 lei;

Pentru punctul pe serviciu medical: 8 lei.

Asistenţa medicală ambulatorie de specialitate

Pentru punctul pe serviciu medical: 4,5 lei.

Totodată se menţine plafonul de 6.000 lei/lunar pentru asistenţa medicală stomatologică.

„Reamintim că urmare a negocierilor purtate în luna ianuarie a.c. cu partenerii din domeniul medical stabiliţi de legislaţia în vigoare, s-a convenit ca aceste valori să fie menţinute până la data de 30 iunie 2024, urmând ca la nivelul CNAS să fie continuate demersurile interinstituţionale pentru asigurarea continuităţii finanţării la acelaşi nivel, până la finalul anului în curs”, a mai transmis sursa citată.

Instituţia anunţă că va continua să lucreze împreună cu Ministerul Finanţelor în vederea identificării de soluţii pentru o finanţare cât mai apropiată de nevoile reale ale sistemului medical din România, precum şi cu  comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi grupurile de lucru CNAS – CMR.

„Accesul pacienţilor la servicii medicale, asigurarea dialogului permanent, a echilibrului şi stabilităţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate, reprezintă priorităţi ale mandatului meu. Acestea sunt condiţii esenţiale pentru toţi cei care au nevoie de servicii medicale (în asistenţa medicală prespitalicească – ambulatoriul de specialitate, asistenţa medicală primară, asistenţa medicală stomatologică, în spitale sau în cadrul celor 17 programe naţionale de sănătate curative derulate de către CNAS). Susţinerea şi implicarea partenerilor de dialog este vitală, astfel încât CNAS să îşi poată îndeplini misiunea de a oferi pacienţilor acces la servicii medicale, iar furnizorilor stabilitate şi predictibilitate – condiţii de bază pentru a putea asigura un act medical de calitate. Doresc să le mulţumesc tuturor pentru eforturile depuse în acest proces de negociere şi pentru înţelegerea arătată faţă de dificultăţile financiare cu care se confruntă întregul sistem medical”, a declarat preşedinta CNAS, Valeria Herdea.

Preşedintele Colegiului Medicilor din România, prof. univ, dr. Daniel Coriu, a anunţat, miercuri seară, la Medika TV, că în urma negocierilor cu reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate s-a stabilit că nivelul de finanţare în ambulatoriul de specialitate nu va fi modificat după 1 iulie. De asemenea, au fost obţinute pachete de spitalizare de o zi pentru pacienţii oncologici. (sursa)

Articolul precedentFlorian Bodog: Avem nevoie de o Europă socială!
Articolul următorIndicele încrederii în economie, la cel mai înalt nivel din ultimii patru ani