Valoarea indicelui Confidex, care determină nivelul de încredere a managerilor români în economie, a atins cea mai mare valoare măsurată în ultimii patru ani, de 52,5, arată cel mai recent studiu Confidex S1 2024.

  • După o scădere în semestrul al II-lea din 2023, indicele Confidex by Impetum Group a ajuns la cel mai înalt nivel de la lansare (52,5), în primul semestru din 2024
  • Măsurând încrederea managerilor și antreprenorilor români în economia locală de peste 4 ani, rezultatele ediției a 10-a a studiului Confidex remarcă optimismul, reziliența și adaptabilitatea mediului de business românesc
  • În ciuda contextului internațional, a crizei forței de muncă și a intrării în vigoare a măsurilor fiscale, peste o treime (34%) dintre managerii români se declară relaxați cu privire la economia autohtonă
  • Cele mai optimiste sectoare sunt serviciile, IT, construcțiile și comerțul, iar cele mai rezervate sunt agricultura, energia și industria

Dan Popa: Astfel, pe fondul scăderii inflației, al creșterii PIB-ului și al unui optimism crescut al mediului de afaceri autohton, dar și internațional, în legătură cu evoluția economiei, valoarea indicelui a depășit maximul anterior de 50,2, înregistrat în primul semestru al anului trecut.

Conform studiului Confidex din primul semestru al acestui an, ponderea managerilor care se declară optimiști cu privire la starea economiei românești a urcat până la 34%, față de 26%, în semestrul precedent. Totuși, 38% dintre aceștia rămân precauți.

Cifrele reprezintă un indicator al rezilienței, flexibilității și adaptabilității mediului de business românesc la schimbările abrupte ale condițiilor de piață cu care s-au confruntat în ultimii ani, începând cu pandemia COVID-19, urmată de creșterea prețurilor la energie, apoi de izbucnirea războiului din Ucraina, de modificările fiscale și de valul inflaționist care încă nu s-a încheiat.

„De la an la an, crește reziliența și gradul de încredere al antreprenorilor români în capacitatea de dezvoltare atât a lor, cât și a economiei românești. Astfel, chiar dacă în contextul crizelor multiple prin care a trecut economia, starea dominantă este precauția, se observă totuși o creștere a gradului de optimism cu privire la economia românească. Aceasta se datorează, pe de o parte, semnalelor pozitive la nivel de indicatori macroeconomici, cum ar fi scăderea inflației și creșterea PIB-ului, și, pe de altă parte, mindsetului mediului de afaceri care nu și-a oprit motoarele, nu a clacat, ci a căutat soluții și noi oportunități de a rămâne relevanți pe piață”, a declarat Andrei Cionca, CEO & Co-founder Impetum Group.

Potrivit datelor studiului Confidex, companiile din domeniul serviciilor sunt cele mai optimiste (indice de încredere 57,1 la nivelul sectorului), urmate de IT (53,7) și construcții și comerț (ambele domenii cu o valoare a indicelui de 52,6. La polul opus, cu o abordare mai precaută, se regăsesc afacerile din agricultură (48,5), energie (49,8) și industrie (51,3).

Investitorii sunt apreciați pentru contribuția la stabilitatea financiară a companiilor

Sursele de finanțare a afacerilor reprezintă un subiect aflat în mod constant pe ordinea de zi a managerilor români. În acest context, cel mai recent studiu Confidex relevă faptul că 80% dintre manageri au o părere bună sau foarte bună despre investitori, opinia foarte bună crescând de la 31% dintre antreprenori, în S2 2023, la 39%, în prezent.

„Această creștere a percepției pozitive poate fi influențată, pe de o parte, de faptul că managerii au observat mai multe listări la bursă și exemple concrete de exituri reușite. Pe de altă parte, schimbarea de mindset poate contribui și ea: managerii își dau seama că, pentru a se menține și dezvolta, este nevoie de susținere, fie financiară, fie prin expunerea pe care un fond de investiții o poate oferi business-ului, comparativ cu un credit de la bancă care aduce doar capital financiar”, a explicat Andrei Cionca, CEO Impetum Group.

Managerii consideră că investitorii contribuie la stabilitatea financiară a companiilor în care investesc (62%), dar sunt și orientați doar spre obținerea unui profit mai mare (59%). De asemenea, 57% consideră că aceștia se pricep la business, după cum arată studiul Confidex din primul semestru al acestui an. (HotNews.ro)

Articolul precedentCNAS anunţă menţinerea finanţării pentru asistenţa medicală, după negocieri cu Colegiul Medicilor
Articolul următorFenomenul Euro 2024 intră în linie dreaptă cu 30.000 de români aşteptaţi la München, Köln şi Frankfurt. Creştere de cinci ori la bilete de avion şi cazări epuizate