Poliția din Londra s-a confruntat duminică cu un val reacții negative din partea publicului și a politicienilor pentru tacticile lor brutale în ceea ce privește dispersarea unui priveghi în aer liber pentru o femeie al cărei presupus ucigaș este ofițer de poliție, relatează Reuters.

Dispariția lui Sarah Everard, în vârstă de 33 de ani, în timp ce se îndrepta spre casă în seara zilei de 3 martie, a provocat durere și consternare în Marea Britanie pentru eșecul poliției și al societății în ansamblu de a aborda violența împotriva femeilor.
Poliția nu a autorizat un priveghi pentru sâmbătă seara la Clapham Common din Londra, lângă locul unde Everard a fost văzut ultima dată în viață, citând reglementări menite să prevină răspândirea coronavirusului.

Dar sute de oameni, în majoritate femei, s-au adunat pașnic în parc, sfidând interdicția pentru a-și aduce omagiile lui Everard pe tot parcursul zilei. Inclusiv Kate, ducesa de Cambridge, și-a adus omagiile.

Sâmbătă seara, zeci de ofițeri de poliție au intrat în mulțime care striga „rușine vouă”. Au izbucnit încăierări și ofițerii au târât la propriu femei de la fața locului.

“Noaptea trecută oamenii au fost foarte, foarte supărați, a existat o mare emoție, pe deplin de înțeles, iar poliția, fiind independentă din punct de vedere operațional, va trebui să-i explice acest lucru ministrului de interne”, a declarat ministrului pentru protecție Victoria Atkins pentru Sky News.

Ministrul de interne, Priti Patel, a descris filmările incidentului drept „supărătoare” și a spus că a cerut poliției un raport complet despre cele întâmplate.

O imagine cu ofițeri care încătușau o femeie în timp ce stătea întinsă la pământ a fost larg distribuită și condamnată pe rețelele de socializare.

Femeia, Patsy Stevenson, a declarat pentru postul de radio LBC: „Principala idee pe care toată lumea vrea să o transmită e că femeile nu se simt în siguranță, nu se simt în siguranță mergând pe o stradă și acesta este cel mai mic lucru pe care ar trebui să îl simțim, că avem libertatea de îl face”.

Ea a spus că a fost amendată cu 200 de lire sterline pentru încălcarea reglementărilor COVID.

A fost un flux constant de oameni îndoliați care au vizitat duminică locul de veghe, așezând flori în jurul unui chioșc.
“Mă simt foarte furioasă că ei cred că au dreptul să dicteze modul în care plângem și modul în care reacționăm”, a declarat pentru Reuters studenta de 24 de ani, Lilith Blackwell.

Comisarul adjunct al poliției metropolitane Helen Ball a apărat acțiunile ofițerilor și a declarat că se confruntă cu o decizie foarte dificilă.
„Sute de oameni au fost strânși laolaltă, prezentând un risc foarte real de a transmite cu ușurință Covid-19”, a spus ea.

Un ofițer de poliție acuzat de asasinarea lui Everard s-a prezentat în instanță sâmbătă. Poliția a descoperit trupul femeii miercuri în pădure, la aproximativ 80 km sud-est de Londra. Trupul ei a fost găsit într-o pungă de gunoi a unui constructor și a fost identificat folosind amprente dentare.
Uciderea lui Everard a a determinat ca mii de femei să împărtășească pe rețelele de socializare experiențele lor de violență și agresiuni sexuale comise de bărbați și să descrie în mod viu frica zilnică pe care o simt. (sursa)

Articolul precedent„Charlie Hebdo” stârnește un nou scandal. Caricatură cu regina Elisabeta care își ține genunchiul pe gâtul lui Meghan Markle
Articolul următorPeneliștii, mai ocupați cu alegerile interne decât cu pandemia sau cu economia!