Vom deschide un nou Drum Expres pe 28 martie – a scris astăzi ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, aflat alături de premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă, pe șantierul care se apropie de finalizare, al primului drum expres real din Bihor.

Cei 19 km ai drumului care va asigura legătura dintre Centura Oradea și A3 (Autostrada Transilvania) au fost construiți din bani europeni (POIM).

În următorii ani, mai scrie Sorin Grindeanu, acest sector fi prelungit până la Arad și se adăugă coridorului de mare viteză care va asigura legătura rutieră între Marea Baltică- Marea Neagră și Marea Adriatică! (sursa)


Președintele PNL, Nicolae Ciucă, secretarul general PNL, Lucian Bode, premierul Marcel Ciolacu și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu efectuează astăzi mai multe vizite în județele Vrancea, Bistrița-Năsăud, Bihor și Timiș, la șantierele de infrastructură rutieră, pentru a verifica stadiul mai multor obiective.

Programul a inclus și o vizită la șantierul, aproape finalizat, pentru drumul de legătură dintre Centura Oradea și Autostrada A3.


citește și: Se deschid cei 13 kilometri de drum expres real, construiți de austriecii de la Strabag (VIDEO)


Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021.

Prețul a fost de aproape 110 milioane de euro, mai exact 546 milioane lei fără TVA. Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx11 Oradea – Arad.


Se poate merge cu 120 de kilometri la oră!

Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă.

Față de un drum național clasic, cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice. (Comparați cu strada din Oradea denumită, pompos, drum expres!…)

Articolul precedentCoana Mița din Beiuș și pista de biciclete…
Articolul următorCum va fi vremea în următoarele 4 săptămâni. Regiunile unde se încălzește peste media normală a perioadei