Primul tronson de drum expres din vestul țării (parte din DEx11 Oradea – Arad) va fi deschis zilele următoare, cu puțin înaintea termenului oficial. Din 19 km de drum de mare viteză care va lega Centura Oradea de Autostrada A3, 13 km sunt la executați profil de drum expres. Porțiunea face parte din viitoarea conexiune rapidă DEx11 până la Arad.

Deschiderea circulației pe cei 19 kilometri (dintre care 13 drum expres) va avea loc spre finalul săptămânii, cel mai probabil vineri sau sâmbătă, pe 22 sau 23 martie, au precizat pentru HotNews.ro specialiști implicați în lucrări.

În prezent, constructorul, firma Strabag, lucrează la ultimele finisaje: montarea elemente de parapete și trasarea marcajelor finale. După deschiderea circulației vor mai rămâne unele lucrări conexe de executat, „dar nimic major”, susțin aceiași specialiști.

Contractul pentru cei 18,96 kilometri de drum care să lege Oradea de Autostrada A3 a fost semnat cu austriecii de la Strabag în 21.07.2021.

Prețul a fost de aproape 110 milioane de euro, mai exact 546 milioane lei fără TVA. Termenul prevăzut a fost de 6 luni de proiectare și 24 de execuție. Proiectul tehnic a fost aprobat în 07.04.2022, iar termenul final rezultat pentru proiect a fost luna aprilie 2024.

Drumul de 19 km este construit la profil de drum expres pe 13 km, iar pe 6 km este profil de drum național cu 4 benzi, cu separator între sensuri. Odată finalizat acest proiect, el va reprezenta practic primii kilometri veritabili de drum expres din Ardeal, parte din DEx11 Oradea – Arad.


Se poate merge cu 120 de kilometri la oră!

Un drum expres se caracterizează, într-o descriere simplă, printr-o asemănare cu o autostradă.

Față de un drum național clasic, cel expres nu are intersecții la nivel cu alte căi de comunicații. Viteza este de 120 de kilometri pe oră, față de 90 sau 100 pe cele naționale clasice. (Comparați cu strada din Oradea denumită, pompos, drum expres!…)


Un video realizat recent de către utilizatorul „marinul” de pe comunitatea peundemerg.ro arată exact stadiul proiectului în aceste ultime zile dinaintea inaugurării.

Clipul video începe din partea de sud a proiectului, în continuarea actualei șosele de centură Oradea. Profilul de Drum Expres începe de la minutul 05.55.

Continuarea DEx11 spre Arad urmează să fie contractată cel mai probabil chiar în acest an. În prezent CNAIR a scos la licitație două din cele trei tronsoane din DEx11 Oradea – Arad și va lansa licitația de proiectare și execuție și pentru ultimul tronson, spun sursele la curent cu lucrările. (HotNews.ro)

Articolul precedentVremea se strică din nou. Meteorologii anunță temperaturi negative
Articolul următorDecizie radicală luată de Neftlix și în România. Motivul pentru care dispare, și unde, de la 1 aprilie