România continuă să plătească la foc automat pentru deciziile premierului PNL Florin Cîțu și ale miniștrilor USR de la Sănătate, Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă. Actualul oficial de la MS, Alexandru Rafila, a făcut dezvăluiri incendiare despre contractele serurilor COVID. 

În România s-au vaccinat doar 8 milioane de oameni, dar Florin Cîțu a comandat prin Comisia Europeană 120 de milioane de doze. Pentru serurile expirate, care nu sunt utilizate, România tot va plăti, a avertizat Alexandru Rafila.

„Noi ne găsim în situaţia în care avem în depozite peste 8 milioane de doze de vaccin pentru care nu mai există niciun fel de interes. Şi nu mă refer doar la interesul populaţiei, mă refer la interesul oricui, fie să le cumpere, fie să le primească gratis. Deci nimeni nu vrea nici măcar să le primească gratis. Lucrul acesta va duce şi la costuri suplimentare pentru că la un moment dat, când expiră, trebuie să le distrugem”, a transmis Rafila.

Pentru risipa lui Florin Cîțu, Guvernul Ciucă va trebui să plătească, evident, din bani publici.

„Am reuşit un lucru important la începutul anului, când am vândut 7,5 milioane de doze. Am salvat vreo 150 de milioane de euro, că am vândut la acelaşi preţ la care au fost achiziţionate”, a declarat Rafila, la Antena 3.

Rafila, împreună cu alte 10 state membre UE, România a cerut printr-o scrisoare ca dozele ce urmează să vină prin contractul pe acest an și pe cel următor să fie reduse substanțial. Acum, România așteaptă răspunsul.

„O cantitate enormă de vaccinuri, de aproape 40 de milioane de doze”, urmează să vină în România, în 2022 și 2023, în urma semnăturii lui Florin Cîțu, susține Rafila.

Florin Cîțu, criticat de către ministrul Alexandru Rafila. Fostul premier nu este cercetat de procurorii DNA

Ministrul de la Sănătate l-a făcut praf pe fostul șef al Guvernului din care au făcut parte PNL, USR și UDMR.

„Toate lucrurile astea mie mi se pare că s-au întâmplat şi datorită unei lipse probabil de grijă, de profesionalism sau de înţelegere care au dus la semnarea unui acord de achiziţie în luna mai 2021 pentru o cantitate enormă de vaccinuri, aproape 40 de milioane de doze, pentru anii 2022 şi 2023 împreună. Deci 39 de milioane de doze.

Această cantitate în mod evident, indiferent de cel fel de campanie vom desfăşura noi, de informare, de educare… Este imposibil să fie absorbită. Şi atunci facem demersuri să protejăm banii publici, am făcut demersuri pentru reducerea substanţială a acestor cantităţi, care să nu ne pună în dificultate. Aşteptăm răspunsul, eu sunt optimist”, a declarat ministrul Sănătăţii.

În opinia avocatului Gheorghe Piperea, Florin Cîțu și Ioana Mihăilă trebuie să răspundă penal pentru risipa banului public și faptul că nu au contractele pentru achiziția serurilor COVID. (sursa)

Articolul precedentSilviu Mănăstire, în cărți pentru un post de secretar general adjunct al PNL. ”Rareș Bogdan și Silviu Mănăstire se vor bate care să modereze, iar colegii, în virtutea obișnuinței, se vor căuta prin buzunare ca să poate lua cuvântul…”
Articolul următorPeste 40.000 de curieri se transformă în agenţi ai Fiscului din noiembrie. Curierii vor completa declaraţii informative despre orice colet cu plata ramburs. Ce date vor trimite către Fisc