Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a murit azi, 8 septembrie 2022, la vârsta de 96 de ani. Medicii săi au devenit îngrijorați cu privire la starea ei de sănătate, joi, 8 septembrie, după o evaluare amănunțită, și au recomandat ca ea să rămână sub supraveghere medicală permanentă la Castelul Balmoral din Scoția

Operaţiunea „London Bridge” – Protocolul prevăzut pentru moartea Reginei Elisabeta a II-a

Existenţa acestui protocol este cunoscută din anii 1960. Protocolul cuprinde măsurile care vor fi luate după anunţul morţii suveranei şi de-a lungul celor zece zile care vor urma. Premierul şi principalii reprezentanţi politici vor fi informaţi de moartea suveranei prin telefon. Un mesaj oficial va fi publicat de Buckingham pentru a informa publicul, iar un e-mail va fi trimis ministerelor.

La primirea acestui e-mail, drapelele de la Whitehall – sediul guvernului britanic – vor fi arborate în bernă în 10 minute. Orice reuniune a Parlamentului va fi amânată. Pagina oficială a site-ului familiei regale va fi în întregime neagră, iar site-ul guvernului şi toate conturile de socializare vor arbora un banner negru.

Primul discurs va fi cel al premierului. Ministrul Apărării va organiza un salut al armatei, un minut de reculegere la nivel naţional va fi anunţat şi prim-ministrul va vorbi cu prinţul Charles, devenit rege. Acesta din urmă se va adresa ţării la televizor, iar o slujbă în cinstea reginei va avea loc la catedrala londoneză St. Paul. A doua zi va fi dedicată urcării pe tron a prinţului Charles. Un consiliu se va reuni la Palatul St. James pentru a-l proclama pe noul suveran. Parlamentul se va reuni pentru a redacta un mesaj de condoleanţe şi reuniunea lor va fi suspendată timp de 10 zile. Urmează prima întâlnire a lui Charles în calitate de rege cu premierul şi Cabinetul său.

A treia zi, sicriul reginei va fi transportat la Buckingham Palace. Sunt prevăzute diferite itinerarii, în funcţie de locul unde va muri. În timpul celei de-a patra, a cincea şi a şasea zi, prinţul Charles va face un tur în Regatul Unit în timpul căruia se va întâlni cu diferiţi reprezentanţi oficiali care îi vor prezenta condoleanţe. Sicriul va fi expus la Palatul Westminster între a şaptea şi a zecea zi, la Westminster Hall, şi publicul va putea veni să-i aducă omagii 23 de ore din 24. În cea de-a 11-a zi, vor avea loc funeraliile la abaţia Westminster. Două minute de reculegere sunt prevăzute în ţară la miezul zilei şi defilări vor avea loc la Londra şi Windsor. Sicriul reginei va fi aşezat în capela King George VI a castelului Windsor, alături de soţul ei.

Regina Elisabeta a II-a, cea mai longevivă regină a Marii Britanii

Ajunsă la vârsta de 96 de ani, Regina Elisabeta a fost cea mai longevivă regină a Marii Britanii şi cel mai în vârstă monarh din lume. A urcat pe tron la 6 februarie 1952, la vârsta de 25 de ani, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. A moștenit un regat care încă nu-şi revenise pe deplin de pe urma ravagiilor produse de Al Doilea Război Mondial şi colaborând cu Winston Churchill, prim-ministrul ţării la acea vreme.

În total, au existat 15 prim-miniştri ai Marii Britanii şi 14 preşedinţi ai Statelor Unite în timpul domniei sale. Zidul Berlinului s-a ridicat şi apoi a căzut cât timp a fost regină, iar Marea Britanie s-a alăturat şi a ieşit ulterior din Uniunea Europeană. Tot în timpul domeniei sale fostul atotputernic imperiu britanic s-a dezintegrat, fiind înlocuit de organizaţia Commonwealth din care fac parte 54 de naţiuni.

Elizabeth Alexandra Mary, Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, s-a născut pe 21 aprilie 1926. Era primul copil al viitorului rege George al VI-lea, iar mama sa provenea dintr-o străveche familie nobiliară, care deținea atunci și cele mai întinse domenii din Scoția. Deși ar fi trebuit să aibă un rol secundar în cadrul casei regale, destinul ei s-a schimbat radical pe 11 decembrie 1936, când unchiul ei, regele Edward al VIII-lea a abdicat, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson. Coroana a revenit automat tatălui Elisabetei, încoronat ca George al VI-lea. Elisabeta a devenit astfel moștenitoarea tronului, s-a mutat împreună cu părinții și sora sa Margareta și brusc, îndatoririle sale s-au schimbat. Adolescența i-a fost umbrită de Al Doilea Război Mondial, când prințesa nu a stat deoparte, a devenit șofer de ambulanță în cadrul armatei britanice. Când a împlinit 21 de ani, în 1947, a susţinut primul său discurs memorabil către Commonwealth.

Regina Elisabeta a II-a și Prințul Philip au fost căsătoriți 73 de ani

În același an, Elisabeta se căsătorea cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. Era începutul unui mariaj de 73 de ani. La căsătoria lor, în noiembrie 1947, au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, regele Mihai al României. 5 ani mai târziu, în 1952, Elisabeta devenea ea însăși regină, după moartea tatălui său, iar în 1953, după trecerea perioadei de doliu, era încoronată la Westminster Abbey. Era prima încoronare transmisă în direct la televiziune, în toată lumea.

Elisabeta și Philip au avut patru copii: moştenitorul tronului, prințul Charles – născut în 1948, urmat de Anne, Andrew şi Edward, la care se adaugă 8 nepoți și 12 strănepoți. O familie numeroasă, la fel ca problemele sale: divorțuri, relații extraconjugale, apariții controversate. Rând pe rând, toți copiii reginei, cu excepția lui Edward, au divorțat. Despărțirea lui Charles de Diana și moartea prințesei inimilor în 1997 într-un cumplit accident de mașină au afectat puternic imaginea casei regale și a suveranei însăși. Tăcerea Palatului Buckingham imediat după accident a atras critici puternice. Regina le-a pus capăt în cele din urmă prin mesajul ei și prin funeraliile desfășurate la Westminster Abbey, deși Diana nu mai făcea parte din familia regală.

Moartea Dianei a umbrit imaginea casei regale peste un deceniu. Adevărata împăcare între suverană și popor a venit în 2011, odată cu nunta lui William cu Kate Middleton.

Dincolo de suișurile și coborâșurile vieții de familie de la Curte, Elisabeta a II-a a câștigat respectul britanicilor, dar și a milioane de oameni din afara Marii Britanii și a Commonwealth-ului, grație tactului și tenacității sale. În timpul domniei sale de șapte decenii, regina a călătorit în peste 100 de țări, i-a întâlnit pe cei mai admirați, dar și mai controversați lideri ai lumii, inclusiv pe dictatorul român Nicolae Ceaușescu, pentru care guvernul de la Londra a insistat să fie organizată o vizită de stat.

În 70 de ani de domnie, Elisabeta a II-a a făcut istorie prin recordurile sale demne de invidia oricărui cap încoronat. Suverana a trecut prin trei războaie. De la urcarea pe tron, în 1952, a avut 15 prim-miniștri. În același timp, domnia ei se întinde pe mandatele a 14 președinți americani, de la Harry Truman la Joe Biden. (sursa)

Articolul precedentRegina Elisabeta, sub supraveghere medicală la reședința din Balmoral. Familia regală, convocată urgent / Premierul Marii Britanii: Întreaga țară e foarte îngrijorată / BBC, program special și cod vestimentar pentru momentul în care moare un membru al familiei regale
Articolul următorCharles al III-lea este noul Rege al Marii Britanii. Primul mesaj