Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că în acest moment nu există un pericol nuclear care să amenințe România, dar că autoritățile și cetățenii trebuie să fie pregătite pentru orice scenariu legat de războiul din Ucraina.

Raed Arafat, despre reacţia României pentru un atac nuclear în Ucraina. „Nu există niciun motiv de panică la acest moment. Este normal să vorbim despre acest subiect. În al doilea rând, e normal să ne pregătim pentru orice scenariu, chiar dacă știm că este probabilitate foarte mică. Dacă populația aude că se pregătește cineva, asta nu înseamnă că este pentru că știm că se va întâmpla ceva, dar pentru că este obligația noastră să ne pregătim și să fim pregătiți, indiferent. Poate să fie un incident nuclear industrial, care n-are absolut nimic cu războiul și care poate să fie și ceva corelat. E vorba de armele tactice. Impactul sau efectul lor este limitat. Nu este un impact care să fie la sute de kilometri distanță”, a spus Raed Arafat la Digi24.

„Zaporojie și CNCAN au zis că distanța face ca orice efect să fie unul limitat asupra României. Asta este evaluarea care s-a făcut acolo și pe care chiar noi am solicitat-o și care spune clar că impactul va fi unul minim. Asta nu înseamnă să nu fim pregătiți și îngrijorați pentru ce se întâmplă în țara vecină. Este pregătirea care revine Ministerului Sănătății, în sensul în care trebuie să existe stocuri de tablete de iod care sunt indicate în anumite condiții stricte și indicațiile vin în baza a ce se întâmplă și dacă e necesar să se dea sau nu și indicațiile vin către populație că la acest moment se pot administra sau nu”, a mai adăugat şeful DSU.

„Riscul de la centrala nucleară Zaporojie este unul foarte limitat pentru noi, iar impactul armelor nucleare tactice nu este pe o scară foarte largă, adică nu afectează sute de kilometri”, a mai precizat Raed Arafat. (sursa)

Articolul precedentBulgaria s-a asigurat pentru iarnă cu un contract de gaze din Azerbaidjan, România a primit doar promisiuni vagi
Articolul următorOradea pare un oraș din Occident, dacă n-ai văzut niciodată un oraș din Occident…