România a intrat în Top 5 al țărilor cu economii emergente care au împrumutat cele mai mari sume de pe piața internațională, scrie profit.ro. Sume mai mari au luat doar Emiratele Arabe Unite, Mexic, Arabia Saudită și Indonezia. Dintre statele emergente, șase state au contractat deja în acest an împrumuturi externe de peste 10 miliarde de dolari. Potrivit calculelor Profit.ro, în cazul României, împrumuturile externe se situează la 10,7 miliarde de dolari (3 miliarde de euro în ianuarie, 3,3 miliarde de euro în mai și 3,3 miliarde de dolari în iulie).

Suma de 3,3 miliarde de euro din luna mai reprezintă un record pentru o singură ieșire pe extern a României. De asemenea, suma de 10,7 miliarde de dolari reprezintă un record pentru împrumuturi luate de Guvern într-un singur an de pe piața financiară internațională.

De ce este important: Moody’s, care analizează și aceste date, este prima dintre cele trei mari agenții de rating care va anunța o decizie privind ratingul suveran al României. Moody’s are programată o evaluare pe 23 octombrie, Fitch pe 30 octombrie și S&P pe 4 decembrie. Toate trei au perspectivă negativă pentru calificativul de țară și au avertizat statul în privința cheltuielilor. Pierderea calificativului recomandat pentru investiții ar îngreuna finanțarea internațională a României și ar determina chair și o creștere a dobânzilor, deși piața tratează deja România, din cauza situației fiscale, ca pe un emitent cu o bonitate mai redusă față de calificativul recomandat pentru investiții pe care îl are. (sursa)

Articolul precedentMinistrul Sănătății: Suntem pe trend ascendent. Vrem prelungirea stării de alertă!
Articolul următorCât de eficient este dezinfectantul de mâini? Unde sunt dozatoarele promise de guvern și de Bolojan în Martie?