Împlinirea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române este marcată duminică în ţară prin diferite manifestări. Autorităţile locale au ales să sărbătorească Mica Unire prin ceremonii restrânse, cu respectarea restricţiilor impuse în contextul pandemiei. Şi instituţiile de cultură din ţară marchează momentul aniversar prin piese de teatru, dar şi prin concerte, cele mai multe transmise online.

Manifestările dedicate aniversării a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române se vor desfăşura la Iaşi în cadru restrâns.

Potrivit Primăriei Iaşi, duminică, ceremoniile vor debuta la ora 11,30, prin depunerea la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza din Piaţa Unirii a unor coroane şi jerbe de flori din partea partidelor politice, asociaţiilor şi altor organizaţii civice.

Intonarea Imnului naţional al României va precede serviciul religios programat la ora 12,00, ceremonie la care vor lua parte ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, şi PS Iosif Păuleţ, episcopul Diecezei Romano-Catolice de Iaşi.

După încheierea Te Deum-ului, va urma depunerea de coroane de către oficialităţi atât la monumentul din Piaţa Unirii, cât şi la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi, eveniment programat pentru ora 13,00 şi în cadrul căruia va fi săvârşită şi o slujbă de pomenire de către ÎPS Teofan.

Totodată, ieşenii sunt aşteptaţi la Ateneul Naţional unde se va juca duminică piesa de teatru “Povestea Unirii”.

Şi Primăria Municipiului Focşani va marca aniversarea a 162 de ani de la Unirea Principatelor Române, sub motto-ul “Focşani, Oraş al Unirii”.

Duminică, de la ora 10,00, la Catedrala “Sf. Cuvioasă Parascheva”, va avea loc un Te Deum oficiat de ÎPS Ciprian, episcopul Buzăului şi Vrancei, iar de la ora 12,45, în Piaţa Unirii, se va desfăşura un minirecital susţinut de Ansamblul Folcloric “Ţara Vrancei”, urmat de un ceremonial militar organizat de militarii Garnizoanei Focşani.

Duminică seara, de la ora 18,00, la Sala Balada din Focşani, 20 de cupluri care au împlinit 50 ani de căsătorie vor fi premiate de primarul Cristi Valentin Misăilă, iar de la ora 18,30 va avea loc tradiţionalul concert susţinut de Orchestra de Cameră “Unirea” a Ateneului Popular “Maior Gh. Pastia”.

În fiecare an, la 24 ianuarie, în întreaga ţară este sărbătorită Ziua Unirii Principatelor Române, fiind marcat momentul unirii Moldovei cu Ţara Românească (1859) sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza (1859 – 1866). Acest eveniment major în istoria ţării noastre a reprezentat primul pas făcut pentru realizarea unui stat naţional unitar român. (sursa)

Articolul precedentFranța a votat o lege care le dă voie cocoșilor de la sat să cânte…
Articolul următorIsraelul avertizează: Efectul unei singure doze a vaccinului Pfizer este prea mic