Camelia Sabadean a devenit celebra in Statele Unite ale Americii, gratie unui record pe care la stabilit in tara, scrie ziare.com. Asistenta romanca a donat timp de 30 de ani zeci de litri de sange si a salvat sute de oameni. In semn de omagiu, americanii i-au proiectat imaginea sa pe ecranele din Times Square, in New York.

Camelia Sabadean are 50 de ani si este asistenta medicala la Spitalul Judetean de Urgenta Targu Mures, dupa ce ani la rand a muncit la Centrul de Transfuzie Sanguina din acelasi oras. Romanca a ajuns celebra peste Ocean in urma unei campanii sustinuta de Untold, prin care au fost promovate povestile unor donatori de sange aparte.

Campioana la acest capitol a fost Camelia Sabadean. Timp de 30 de ani, ea a donat sange salvand cel putin 400 de persoane.

Camelia Sabadean a ajuns asistenta medicala la insistentele parintilor ei, desi ea ar fi preferat alta meserie. A cedat insa si asa a ajuns la liceul sanitar din Targu Mures, pentru ca in 1988 sa fie repartizata la Centrul de Transfuzie Sanguina din acelasi oras.

“Eu am dorit sa fac altceva. Mai demult, tinerii aveau ca optiuni principale Economicul, Pedagogicul si Sanitarul. Aici se dadeau si repartitii daca aveai o medie foarte buna si atunci parintii au zis: “Macar ai un loc de munca asigurat, apoi vezi tu ce faci.” Am ascultat de ei, daca am fost singura la parinti, am fost destul de docila, am avut o educatie destul de spartana. Nu stiu daca a fost bine sau nu, dar acum asta este si timpul nu-l mai dam inapoi”, spune asistenta.

Azi, dupa atatea decenii, ea e convinsa ca a existat un motiv pentru care a ajuns asistenta. Insa desi crede in destin, e la fel de convinsa si ca fiecare are si un liber arbitru.
“Incercam sa facem bine si sa facem lucruri frumoase acolo unde suntem. Cred ca toate se intampla cu un motiv. Nimic nu este intamplator. Zic ca in linii mari ne este dat un destin. Detaliile le scriem noi”

Emotiile incepatorului

Surprinzator, la inceputuri, cand s-a angajat ca asistenta, ea se temea de ace. A trecut insa peste emotii, iar dupa ce a donat prima data sange au urmat alte si alte donari. “Cred ca am depasit 54 de litri de sange donat de atunci, cel putin stiu ca am depasit 120 de donari”, rezuma intr-o fraza tot efortul ei de trei decenii.

A ajuns cunoscuta in America in urma campaniei de donare de sange initiata de organizatorii Untold. Anul trecut, in semn de omagiu, americanii i-au proiectat imaginea pe zgarie-norii din New York, in celebra Times Square.

“A fost un sentiment placut sa aflu ca sunt respectata atat de mult, insa niciodata, de cand am donat prima data sange si pana azi nu am facut asta pentru recunoastere, pentru a fi celebra. Am facut-o exclusiv pentru ca eram constienta ca sangele meu poate salva vieti”, a marturisit ea.

In toti acesti 30 de ani a intalnit si sute, daca nu chiar mii de donatori. Iar unii dintre ei au venit cu emotii. A fost insa ferita de orice probleme serioase, la fel ca toti donatorii de sange de care s-a ocupat personal.

“Cazuri in care sa se intample niste lipotimii, lesinuri, care sa necesite resuscitare, nici vorba. Cu un pahar cu apa cu glucoza isi reveneau. Deci nu am avut cazuri grave, pentru ca au fost in asa fel investigate inainte de donare incat nu au aparut probleme. Deci daca este bine investigat donatorul, are peste 55 de kilograme, nu are probleme cardiace, are tensiune buna, nu are ce sa i se intample. Cel mai important factor de risc negativ este teama. Daca un om vine cu teama si nu reusesti sa il faci sa se simta bine, atunci nici nu trebuie sa incepi”, considera asistenta.

citiți materialul întreg pe ziare.com

Articolul precedentProblema Johnson & Johnson, o lovitură pentru campania globală de vaccinare, după criza AstraZeneca
Articolul următorDe la cititori: Piața Unirii, între photoshop și realitate