profit.ro: Sprijinul nu foarte generos al Guvernului pentru mediul de afaceri a împins România în jos într-un clasament global care analizează susținerea directî de la buget, prin măsuri fiscale, acordată de state la nivel global. Chiar dacă a coborât de pe 107 (iunie) pe 111 (octombrie) în rândul țărilor pentru care FMI colectează date (192), România este în prezent într-o poziție mai bună comparativ cu minimul înregistrat de la debutul pandemiei, un loc 129 în martie 2021. De menționat însă că dacă Bulgaria se află în foarte multe statistici UE pe ultimul loc, acum este cu 39 de poziții deasupra României, în timp ce Ungaria ocupă locul 24, la concurență cu economiile europene puternice.

Sunt cifre care ar trebui să intre în atenția viitorului Guvern, cristalizat acum sub o formulă PNL-PSD-UDMR.

Pe poziția 111, România se află imediat după Honduras (109) și Danemarca (110) și cu puțin înaintea Panama (112) și Zimbabwe (113). Danemarca se poziționează la mijlocul clasamentului global în ce privește sprijinul acordat direct de la buget, de 3,4% din PIB, similar cu România, însă statul nordic a optat în principal pentru susținerea lichidității din sectorul privat, cu măsuri, precum injecții de capital, împrumuturi, preluări de datorii și garanții, totalizând 15,6% din PIB, de aproape patru ori mai mult comparativ cu România la acest capitol, unde sprijinul din partea statului s-a situat la 4,3% din PIB.

Dintre țările europene, sunt poziționate mai jos decât România doar Albania (143), Republica Moldova (159) și Belarus (177). Aceste țări au fost ultimele din Europa la susținerea economiei prin măsuri fiscale și în precedentele analize ale FMI.

Poziționarea României a fost constant în a doua jumătate a ierarhiei. Astfel, dacă în iunie România era pe 107, în martie se situa pe locul 129, pe 124 la finalul lunii decembrie și pe 114 la mijlocul lunii septembrie a anului trecut.

Dintre statele vecine, cu care România se compară frecvent, Ungaria este pe un foarte onorant loc 24 în lume, după ce au susținut economia în pandemie cu sprijin direct de 11,5% din PIB. Polonia este pe 55, cu 6,5% din PIB, iar Bulgaria, țara care constant salvează România de ultima poziție prin statisticile UE, are acum o situație mai bună, cu locul 72, consecință a unor măsuri care au totalizat 5,3% din PIB. (profit.ro)

Articolul precedentPremierul Franței, depistat pozitiv. Efecte la nivel înalt și în Belgia
Articolul următorTrei eleve de liceu din Oradea vorbesc despre opțiunea de a pleca din țară. Sau de a rămâne