Joi, 8 decembrie 2022, urmează să se țină Consiliul JAI, de la care România așteaptă decizia de admitere în Spațiul Schengen, după 11 ani de așteptare.

Pentru a vedea dacă sîntem sau nu admiși pe deplin în UE (de abia după intrarea în Schengen putem vorbi de admiterea deplină în UE) nu trebuie să așteptăm ziua de joi, 8 decembrie 2022. Dacă nu se întrunește consensul înainte de joi, decizia privind România nu e pusă pe ordinea de zi. Despre ordinea de zi sigură vom ști însă miercuri, 7 decembrie 2022. Consens înseamnă că toate țările membre ale Spațiului trebuie să fie de acord.

Pe ultima sută de metri, spre uluirea neinițiaților, după ce Olanda a dat semne că i-au cedat nervii, a apărut Austria. Viena se opune admiterii Bulgariei și României, nu însă și Croației, invocînd pericolul întruchipat de ruta balcanică pentru migrația ilegală, cu care se confruntă Austria. În România se face mare caz de datele care arată că ruta balcanică nu e prin România. Klaus Iohannis a ieșit în public pentru a-i asigura pe austrieci că se înșeală acuzînd Romînia de a fi coridor de trecere pentru ilegali.

E limpede însă că Austria are alte motive de blocare decît faptul că nu știe datele exacte ale realității.

Din acest punct de vedere, inițiativa lui Lucian Bode de a merge împreună cu Alina Gorghiu la Viena pentru a-l convinge pe ministrul de Interne al Austriei că se înșeală frizează ridicolul. Dacă am fi pe vremea califilor, am crede că Alina Gorghiu a fost luată de Lucian Bode, la ordinul lui Klaus Iohannis, ca să îmblînzească nițel, cu talia sa, privirea aspră a bărbatului din fruntea Internelor austriece.

Așadar, poimîine ar trebui să știm dacă Austria se opune sau nu.

Ministrul de Interne al Austriei a mers vineri, 2 decembrie 2022, seara la emisiunea Club 3 (organizată de ziarul Kurier ce pare a fi un oficios al Internelor de la Viena) pentru a reitera opunerea Austriei la extinderea Spațiului Schengen prin admiterea Bulgariei și României. Cum la ora actuală nu avem nici un semn că Austria s-a răzgîndit, respingerea României pare bătută în cuie. Așa am crezut și eu sîmbătă seara, cînd am văzut că la Atena nu s-a putut organiza prevăzuta întîlnire dintre Klaus Iohannis și Cancelarul Austriei. Numai că luni, 5 decembrie 2022, de la Bruxelles ne-a venit această veste:

„Comisia Europeană a realizat Planul de Acțiune pentru Balcanii de Vest, ca rezultat al angajamentului formulat la reuniunea extraordinară a Consiliului Justiție și Afaceri Interne desfășurată la 25 noiembrie 2022.”

Despre ce-i vorba?

Austria nu respinge admiterea Bulgariei și României în Schengen, pentru că ar avea ceva cu statul de drept din aceste țări, cum motivează Olanda. Austria susține că e victima unei creșteri spectaculoase a migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest.

Deși ruta nu trece pe la noi, Austria declară că o extindere a Spațiului Schengen în prezent ar spori pericolul migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest. Prin urmare, la ședința extraordinară a Consiliului JAI din 25 noiembrie 2022, Austria a prezentat un set de măsuri menite a curma migrația ilegală pe ruta Balcanilor de Vest. Multe din aceste măsuri sînt greu de concretizat în contextul statului de drept din Uniunea Europeană. Una dintre ele prevede returnarea migranților în grup în țările lor de origine, fără o minimă verificare a dreptului unora dintre ei la azil. Cu toate acestea, după reuniunea extraordinară din 25 noiembrie 2022, potrivit site-ului televiziunii de stat austriece:

Vicepreședintele Comisiei UE responsabil pentru migrație, Margaritis Schinas, a declarat că „se intenționează prezentarea unui plan de acțiune extins pentru ruta Balcanilor de Vest. Potrivit lui Schinas, acest lucru ar trebui să fie pe masa înainte de summitul din Balcanii de Vest din 6 decembrie de la Tirana.”

Luni, 5 noiembrie 2022, am aflat că Planul de măsuri e gata și că va fi prezentat la summitul UE – Balcanii de Vest de la Tirana, de pe 6 decembrie 2022.

Nu e prea greu de priceput că Austria a practicat un șantaj grosolan la adresa Comisie UE. Ștind că admiterea celor trei țări în Shengen e o chestiune vitală pentru Comisie, în condițiile în care România e în avangarda Războiului cu Federația Rusă, (Occidentul rezolvîndu-și multe lucruri murdare prin intermediul Bucureștiului, ca rezultat al unei înțelegeri secrete între noi și Puterile Garante) a folosit dreptul de veto în Consiliul JAI pentru a forța Comisia să aprobe unele măsuri antimigrație care încalcă normele elementare ale democrației din UE.

Planul va fi prezentat la summitul de marți, 6 decembrie 2022.

Cum văd eu jocul:
Austria va fi de acord că Planul răspunde preocupărilor sale privind migrația ilegală pe ruta Balcanilor de Vest, în care ea a inclus, în chip șmecheresc, și România.
În aceste condiții, Austria va fi de acord cu extinderea Spațiului Schengen.

S-a vorbit la noi de anume interese electorale ale Partidului de guvernămînt din Austria, din care fac parte Cancelarul și ministrul de Interne.

Rapiditatea cu care Comisia Europeană, de dragul ținerii aproape a României și Bulgariei, a aprobat măsurile cu cîntec propuse de Viena, văzute de partidul Cancelarului ca dovada că se dă de ceasul morții să oprească migrația pe ruta Balcanii de Vest, aduce un uriaș capital electoral.

Partidul Cancelarului se poate prezenta în alegerile din ianuarie 2023 drept partidul care a rezolvat o problemă vitală a Austriei.

Mai e vreun motiv de opunere la admiterea României și Bulgariei din partea Austriei?
Firește că nu. O sugerează și declarația Guvernului României despre Planul Comisiei Europene:

„România apreciază caracterul cuprinzător al documentului prezentat de Comisia Europeană, care include măsuri concrete și paliere de acțiune importante ca răspuns la provocările legate de fenomenul migrației ilegale pe ruta Balcanilor de Vest.

În context, Guvernul României își exprimă încrederea că setul de măsuri și instrumente propuse de către Comisia Europeană în Planul publicat astăzi sunt de natură să răspundă inclusiv preocupărilor exprimate recent de Austria cu privire la evoluțiile din acest an pe ruta Balcanilor de Vest, oferind soluții pragmatice în direcția gestionării eficiente a acestei situații.”

Klaus Iohannis se va întîlni la Tirana cu cancelarul Austriei.
Nu pentru a-l convinge să nu se opună admiterii României. Cancelarul a fost convins de Comisia Europeană. Se va întîlni pentru a se putea făli că a salvat România.

De aia s-a dus și Alina Gorghiu la Viena.
Ca să-și poată asuma o victorie știută deja.

Marea întrebare e:
Ce fac alți lideri în aceste condiții?
N-ar fi cazul să se grăbească pentru a arăta că admiterea a fost și opera lor?

N.B. Lecție de însușit de către România din jocul genial al Austriei.
Dacă nu șantaja UE în chestiunea admiterii României, Austria n-ar fi obținut în veci măsurile cu cîntec ale Comisiei împotriva migrației ilegale, măsuri care vor da Comisiei mari bătăi de cap din partea ONG-urilor occidentale în clipa cînd vor fi aplicate.

Ce mai bună dovadă e succesul Austriei decît că e bine să joci tare cînd e vorba de interesul național?

Nu de alta, dar în relațiile dintre state – se știe asta din Istorie – nu există sentimente.
Există doar interese. (cristoiublog.ro)

Articolul precedentAustria controlează bănci şi asigurători mari în România, 100% din petrol şi 50% din gaz prin OMV Petrom, face sute de milioane de euro din exploatarea pădurilor şi are contracte de miliarde de euro pentru autostrăzi
Articolul următorAustria se opune oficial primirii României în Schengen! Dacă mai ținem, cumva, la țara noastră, boicotul firmelor și produselor austriece ar trebui să înceapă ACUM!