Oamenii care strică România, în viziunea mai multor politicieni și ziariști, sunt așa-numiții „asistați social”, „duși în spate de cetățenii harnici”. S-au făcut campanii împotriva lor, s-au umflat numere până la milioane, însă cifrele oficiale arată că România n-are nici 200.000 de beneficiari ai ajutorului social. Cum au ajuns asistații social acești „țapi ispășitori” pentru problemele sociale explică la Libertatea Ana Rădulescu, director al Asociației Asistenților Sociali din România (ASproAS).

Ministrul muncii Raluca Turcan și-a început mandatul cu declarații despre beneficiarii de ajutor social, acei oameni numiți derizoriu, în presă, „asistați social”. Invitată la Antena 3, ministrul a spus că, „din nefericire”, sunt oameni care primesc și „șase-șapte beneficii de la stat”, complăcându-se într-o „abundență de beneficii în loc să intre pe piața muncii”. 

A cerut apoi, într-un status pe Facebook, să fie verificate anchetele sociale care stau la baza dosarelor pentru ajutor social, sugerând că ar exista fraude. Nu a oferit date care să-i susțină afirmațiile. 

„De altfel, la nivel de guvernare, i-am asigurat pe români că cei care pur şi simplu nu vor să muncească nu o să mai fie duşi în spate de oamenii harnici”, a scris ministrul muncii Raluca Turcan pe pagina sa de Facebook în 16 ianuarie. 

Minciuna despre milioanele de „asistați sociali”, rostogolită de politicieni și ziariști

Tema românilor harnici care îi cară în spate pe cei care nu vor să muncească nu e una nouă.

În mai 2010, chiar în ziua când a anunțat tăierile de salarii din sistemul bugetar cu 25%, fostul președinte Traian Băsescu a folosit metafora „omului foarte gras care s-a căţărat în spatele unuia foarte slab şi subţirel, care este economia românească”. Omul foarte gras, adică toți cei din zona de buget public, de asistență socială.

Minciuna că România ar avea milioane de „asistați social” a fost repetată ani în șir în spațiul public, începând din 2010, inclusiv de miniștri sau de ziariști. 

Într-un editorial publicat în Evenimentul Zilei în mai 2010, ziaristul Mircea Marian scria că „milioane de români au beneficiat de o asistență socială de care nu aveau nevoie”. 

„Din venitul minim garantat trăiesc în România comunități întregi care așteaptă, pentru că așa s-au obișnuit, să primească pe degeaba locuință, îmbrăcăminte sau mâncare din partea statului. (…) Cum să explici multor milioane de români beneficiari ai unei forme de asistență socială că statul nu este un părinte protector care oferă, pe degeaba, și bani, și mâncare, și locuință?”, scria ziarista Ioana Lupea în aceeași perioadă, tot în Evenimentul Zilei.

În realitate, în jur de 295.000 de oameni primeau ajutor social în ianuarie 2011.

Citeşte întreaga ştire: De ce a readus Raluca Turcan tema „asistaților social” în spațiul public. „Încearcă să acopere problemele sociale generate de pandemie”

Articolul precedentStatisticile Ministerului Muncii nu mai pot acoperi minciunile oficiale. Din cauza pandemiei, sute de mii de români nu mai lucrează
Articolul următorO femeie și-a prins soțul uitîndu-se la site-uri cu programări pentru vaccinare