Numărul şomerilor a continuat să crească în România în ultimele luni, iar de la începutul pandemiei numărul consemnat oficial în statistici a urcat cu peste 30 de mii.

Evident, este vorba despre şomerii aflaţi în evidenţa Agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă (AJOFM). Există, însă, un număr mult mai mare de oameni care sunt, efectiv, şomeri, în sensul că nu au un loc de muncă, dar care nu apar în niciun fel de statistici.

Chiar şi în condiţiile acestei imagini incomplete în ceea ce-i priveşte pe românii fără slujbe, cifrele oficiale de la Ministerul Muncii arată o accentuare semnificativă a şomajului de la începutul anului trecut.

Astfel, numărul şomerilor a cunoscut în 2020 următoarea evoluţie:

  • luna ianuarie 2020: 258.917 persoane
  • luna octombrie 2020: 285.731 persoane
  • luna noiembrie 2020: 290.767 persoane

Numărul contractelor de muncă suspendate, la 31 decembrie 2020, era 244.085. Asta înseamnă aproape 250 de mii de oameni în privinţa cărora angajatorii nu s-au hotărât dacă îi dau afară sau dacă îi vor rechema, la un moment dat, la lucru. Certitudinea momentului consemnat în statistici este că, la finele anului trecut, aceşti oameni nu munceau.

Datele de la Ministerul Muncii mai arată că, între 1 martie şi 31 decembrie 2020 au încetat 2,1 milioane de contracte de muncă.

În aceeaşi perioadă au fost înregistrate alte 2 milioane de contracte de muncă noi. (sursa)

Articolul precedentDOCUMENT. Lista celor peste 1.000 de companii active ale statului
Articolul următorDe ce a readus Raluca Turcan tema „asistaților social” în spațiul public. „Încearcă să acopere problemele sociale generate de pandemie”