Ministerul Finanțelor monitorizează 1.367 de companii ale statului, din care 294 sunt inactive, în diverse stadii de insolvență, reorganizare, faliment, lichidare, dizolvare, iar 1.073 sunt active, relevă o listă a acestor companii, prezentată acum de Profit.ro.

Companiile sunt o sursă de venituri pentru bugetul statului sau pentru autoritățile locale, atunci când sunt pe profit, dar, după cum se vede din documentele de mai jos, profit tind sa raporteze companiile aflate în subordinea Guvernului, pe plus cu 2,6 miliarde lei, în timp ce societățile controlate de administrația locală au rezultate mult mai slabe, fiind pe pierdere.

De asemenea, companiile de stat sunt o sursă de posturi bănoase și călduțe în care partidele aflate la guvernare, miniștrii, primarii, consilierii locali și județeni și alți puternici ai zilei, inclusiv în prezent, își plasează uneori apropiați, rude, membri de partid sau alte persoane, de multe ori pe criterii de clientelism politic, nu de competență.

De exemplu, prezența în CA la companii de stat este un mod prin care persoanele importante din ministerele care au în subordine aceste companii obțin venituri suplimentare, chiar și de multe ori mai mari comparativ cu salariul.

De ce este important: O serie de companii aflate sub controlul statului aduc anual venituri mari prin dividende și vărsăminte. Acestea sunt în cea mai mare parte sub controlul Guvernului, sunt companii mari și sunt puține. Restul, după cum arată cifrele, mai ales cele din subordinea administrației locale, au rezultate extrem de slabe sau chiar pierderi, situație care nu ar trebui tolerată.

Citește mai mult la: https://www.profit.ro/stiri/economie/document-lista-celor-peste-1-000-de-companii-active-ale-statului-alte-aproape-300-de-companii-sunt-in-insolventa-faliment-sau-lichidare-19892633

Articolul precedentPrimele măsuri ale noului președinte al SUA, Joe Biden, vizează pandemia, mediul, migrația și anunță o desprindere clară de era Trump
Articolul următorStatisticile Ministerului Muncii nu mai pot acoperi minciunile oficiale. Din cauza pandemiei, sute de mii de români nu mai lucrează